OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

«Βάπτισμα πυρός» για τα ελληνικά Rafale στο «TOP GUN» του ΝΑΤΟ με αντιπάλους F-35 και Eurofighter

19/11/2024 - 04:59
Rafale
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

Η συμμετοχή των Rafale της 332 Πολεμικής Μοίρας «ΓΕΡΑΚΙ» για πρώτη φορά στο πλέον απαιτητικό σχολείο του ΝΑΤΟ, το «Top Gun» της Συμμαχίας όπως χαρακτηρίζεται, αποτελεί την πιο μεγάλη έως τώρα πρόκληση για τις «ριπές ανέμου» της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Πόσο μάλλον όταν στο κορυφαίο εκπαιδευτικό event συμμετέχουν τα πλέον σύγχρονα και ισχυρά μαχητικά που διαθέτει το δυτικό οπλοστάσιο.

Οι Έλληνες ιπτάμενοι, οι οποίοι ήδη βρίσκονται με τέσσερα Rafale στο Albacete της Ισπανίας και συγκεκριμένα στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, θα βρουν απέναντι τους F-35 αλλά και Typhoon Eurofighter, τα οποία βρίσκονται στο στόχαστρο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Συγκεκριμένα, στο 2024-4 course του TLP (Tactical Leadership Programme) εκτός από τα «game changer» Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας λαμβάνουν επίσης μέρος η Ιταλία με τα stealth μαχητικά F-35 και Typhoon Eurofighter, το Ηνωμένο Bασίλειο με τη RAF να στέλνει επίσης Typhoon Εurofighter, η Γαλλία με Mirage 2000D και η Γερμανία με Tornado.

Συνολικά 32 μαχητικά έχουν ήδη μετασταθμεύσει στο Albacete, τα οποία έχουν χωριστεί σε «Blue» και «Red». Τα Rafale της 332 Μοίρας, μάλιστα, έχουν μοιραστεί και στα δύο group, με αποτέλεσμα να πετούν συνεχώς και σε όλα σχεδόν τα σενάρια του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Συνολικά, στο 2024-4 course του TLP συμμετέχουν περίπου 900 στελέχη, μεταξύ των οποίων 26 ιπτάμενοι, 6 αξιωματικοί πληροφοριών και 5 ελεγκτές αεράμυνας. Η πρώτη εβδομάδα περιελάμβανε θεωρητικά μαθήματα και σενάρια μάχης στον εξομοιωτή του TLP MACE.

Οι πτήσεις άρχισαν χθες, με τα πρώτα σενάρια να εξελίσσονται στον αέρα, τα οποία όσο περνούν οι μέρες και έως τις 29 Νοεμβρίου θα γίνονται όλο και πιο σύνθετα, με τον δείκτη δυσκολίας, ειδικά την 2η εβδομάδα, να εκτινάσσεται και εκεί να ξεχωρίζουν οι καλύτεροι.

Για τους ιπτάμενους της 332 Πολεμικής Μοίρας «ΓΕΡΑΚΙ» η συμμετοχή για πρώτη φορά σε TLP με μαχητικά Rafale αποτελεί μια ακόμα μεγάλη πρόκληση. Έρχεται ως συνέχεια της εντατικής εκπαίδευσης των πληρωμάτων μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια από την παραλαβή των πρώτων «ριπών ανέμου», τον Ιανουάριο του 2022. Ήδη, η 332 Μοίρα έχει λάβει μέρος τον περασμένο Οκτώβριο στην «Ramstein Flag 24», τη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, όπως και στον «ΗΝΙΟΧΟ» το 2023 και 2024.

Rafale

Η Μοίρα έχει πιστοποιηθεί ως απόλυτα επιχειρησιακή, διαθέτει ήδη 20 μαχητικά, ενώ αναμένει να παραλάβει ακόμη 4 καινούργια Rafale εντός του 2025, για να φτάσει συνολικά τα 24. Ήδη οι πρώτοι ιπτάμενοι πλησιάζουν τις 500 ώρες πτήσης και «γράφουν» συνεχώς επιχειρησιακές ώρες με εκπαίδευση σε κάθε είδους αποστολή. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει και τη χρήση όλων των όπλων που φέρουν τα Rafale, μεταξύ των οποίων και τους πανίσχυρους Meteor.

Η συμμετοχή στο TLP, πέρα από τη δυνατότητα εκπαίδευσης δίπλα στα F-35 αλλά και απέναντι από τα εν δυνάμει «εχθρικά» Typhoon Eurofighter, αναμένεται να δώσει στους ιπτάμενους σημαντικά «credits» σε τακτικό επίπεδο. Το course περιλαμβάνει συνολικά δώδεκα αποστολές αυξανόμενης δυσκολίας που αφορούν τον σχεδιασμό επιχειρήσεων στο έδαφος και στη συνέχεια εφαρμογή τους στον αέρα σε απόλυτα ρεαλιστικές συνθήκες.

Εκεί, οι ιπτάμενοι καλούνται να εκτελέσουν γνωστά αλλά και άγνωστα σενάρια, τα οποία αλλάζουν κατά τη διάρκεια της αποστολής και πραγματοποιούνται σε απόλυτα ρεαλιστικές συνθήκες. Στο τέλος γίνεται λεπτομερής ανάλυση κάθε αποστολής και επισημαίνονται λάθη, παραλείψεις αλλά και τα σημεία υπεροχής σε τεχνικό και τακτικό επίπεδο.

Σε κάθε σενάριο αναλαμβάνει και διαφορετικός αρχηγός αποστολής, ο οποίος πρέπει να καθοδηγήσει τον «Blue» σχηματισμό με επιτυχία έναντι των «Red» αντιπάλων, ενώ σε πολλά σενάρια εμπλέκεται και η αεράμυνα εδάφους. Και όλα αυτά σε περιβάλλον σύνθετου ηλεκτρονικού πολέμου, όπως επιβάλλει το σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων.

Rafale

Εδώ και πολλά χρόνια η Πολεμική μας Αεροπορία έχει «χτίσει» μια μεγάλη παράδοση επιτυχημένων συμμετοχών, με τους Έλληνες ιπτάμενους να δίνουν δείγματα γραφής και να κερδίζουν όχι μόνο τις εντυπώσεις, αλλά και αρκετές φορές έπειτα από ψηφοφορία τον τίτλο «Best Warrior», ως ιπτάμενοι δηλαδή με τους οποίους θα ήθελαν να πολεμήσουν στο πλευρό τους.

Tags: EUROFIGHTERF-35NATORAFALETLPTOP GUNΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Related Posts

Steel Dome
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Steel Dome: «Με 100 συστήματα αεράμυνας ενισχύεται ο τουρκικός θόλος το 2026 – Θα έχει AI και συστήματα EW

15/12/2025 - 11:21
ΜΕΚΟ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ: Στην τελική ευθεία οι 3 κύριες συμβάσεις – «Τρέχουν» επικοινωνίες, νέο sonar και πυροβόλα Mk45-Sovraponte

15/12/2025 - 07:02
Viper
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-16 Block 50: Έγκριση από τη Βουλή και αγώνας δρόμου για να «κουμπώσει» το πρόγραμμα στην αναβάθμιση των Viper

14/12/2025 - 07:50

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανικά υποβρύχια drones – καμικάζι έπληξαν ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Kilo στο Νοβοροσίσκ [vid]

Συνομιλίες ΗΠΑ – Ουκρανίας στο Βερολίνο: «Επιτεύχθη πραγματική πρόοδος» – Παραμένει άλυτο το εδαφικό

SAFE: «Ανακριβές ότι πήραμε πίσω την πρόταση μας», λέει ο Δένδιας – «Τίποτα δεν έχει λήξει»

Ουκρανία και Γερμανία συμφώνησαν σε σχέδιο 10 σημείων για συνεργασία στον τομέα των οπλικών συστημάτων

Πολεμικό Ναυτικό: Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων στο κεντρικό Αιγαίο [pics]

Ουκρανία: 3 στους 4 πολίτες απορρίπτουν την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Τεχνητή νοημοσύνη, UAVs, κυβερνοασφάλεια και αξιοποίηση Διαστήματος αποτελούν στρατηγικούς πολλαπλασιαστές ισχύος

Δένδιας: Στις 8 Ιανουαρίου ψηφίζεται το νέο ειδικό μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων

Top News

Η Άννα Βίσση γιόρτασε τα γενέθλια της αδερφής της στο Nox και τραγούδησε με τον Αντώνη Ρέμο και τον Χρήστο Μάστορα

«Τρελό» σενάριο για είσοδο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Μπαρτσελόνα με 10 δισεκατομμύρια ευρώ

Φοινικούντα: Βίντεο ντοκουμέντο με το αυτοκίνητο που φέρεται να μετέφερε τον εκτελεστή στα ΚΤΕΛ

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ μαθαίνει ρωσικά και φρεσκάρει τις γνώσεις του στην οφθαλμολογία – Η χρυσή ζωή της οικογένειας στη Ρωσία

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert