VAC: Η Ισπανία αντικαθιστά τα απαρχαιωμένα Μ113 με νέα τεθωρακισμένα αξίας 2,2 δις ευρώ

Η Ισπανία υπέγραψε συμβόλαιο με την TESS Defense για την ανανέωση του στόλου τεθωρακισμένων οχημάτων M113 της χώρας, με νέα τεθωρακισμένα οχήματα VAC.

Η εταιρεία θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει οχήματα υποστήριξης (Vehículo de Apoyo de Cadenas – VAC) του Ισπανικού Στρατού στο πλαίσιο της συμφωνίας ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το πρόγραμμα θα ενισχύσει την εθνική αμυντική βιομηχανία της Ισπανίας, με τη συμμετοχή περισσότερων από 400 εθνικών προμηθευτών και άλλων δομών παραγωγής.

Τα τεθωρακισμένα θα χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση επιχειρησιακών και υλικοτεχνικών αποστολών, εξοπλίζοντας τον στόλο οχημάτων του στρατού με προηγμένη προστασία, κινητικότητα και ισχύ πυρός.

Τα οχήματα θα είναι εξοπλισμένα με ένα προηγμένο σύστημα παρακολούθησης και ένα όπλο των 120 χιλιοστών. Η TESS Defense, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι η εμπειρία της στην ανάπτυξη των οχημάτων μάχης VCR8x8 Dragon του ισπανικού στρατού έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην προετοιμασία της εταιρείας για μελλοντικές συμφωνίες όπλων με τη δύναμη.

Το 2022, ξεκίνησαν οι δοκιμές για τον στόλο Dragon των 348 μονάδων, αφού πέρασαν τις πρώτες δοκιμές. Τα τεθωρακισμένα οχήματα πρόκειται να παραδοθούν τον στρατό της Ισπανίας έως το 2027.

Με πληροφορίες από: The Defense Post / Φωτογραφία TESS Defense