USS Wasp: Το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων «έδεσε» στο λιμάνι της Σούδας

Στο λιμάνι της Σούδας «έδεσε» το ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων USS Wasp του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής του ανάπτυξης, για να προωθήσει την σταθερότητα στην περιοχή, λειτουργώντας αποτρεπτικά σε τυχόν κλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφεραν πρόσφατα αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου.

Tο USS Wasp τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία και σε υπηρεσία με το U.S Navy τον Ιούλιο του 1989 και είναι το πρώτο πολεμικό πλοίο της ομώνυμης κλάσης του. Έχει πλήρες εκτόπισμα 41.150 τόνους, μήκος 257 μέτρα και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες άνω των 20 κόμβων και έχει σχεδιαστεί για την μεταφορά ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών προκειμένου να υποστηρίζουν αμφίβιες επιχειρήσεις Πεζοναυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμερικανικό πολεμικό πλοίο θα παραμείνει στην Κρήτη μέχρι και την Κυριακή 14 Ιουλίου και μετά θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στην περιοχή ευθύνης του 6ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ μαζί με το αποβατικό πλοίο USS Oak Hill και το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων USS New York, που αποτελούν την Ομάδα Κρούσης με επικεφαλής το USS Wasp.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ελικοπτεροφόρα πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων όπως το USS Wasp έχουν πάνω από 3.000 άτομα πλήρωμα και μεταφέρουν μαχητικά αεροσκάφη τύπου AV-8B Harrier II και stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35B, τα οποία έχουν την ικανότητα κάθετης απονήωσης και προσνήωσης, γεγονός που τους επιτρέπει να αναπτύσσονται από το κατάστρωμα αυτών των πλοίων, μαζί με επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-1W/Z και τα πανίσχυρα ελικόπτερα CH-53E King Stallion, καθώς επίσης και αεροσκαφών τύπου Osprey.

Ακόμα, έχουν την δυνατότητα μεταφοράς τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και μεταφοράς πεζικού για την υποστήριξη επιχειρήσεων των Πεζοναυτών στο εχθρικό έδαφος, ενώ για την προστασία τους από εχθρικές απειλές διαθέτουν πυραυλικά συστήματα τύπου Phalanx, RIM-116 και Sea Sparrow, σε συνδυασμό με πολυβόλα των 25 χιλιοστών τύπου Mk.38. Επί του παρόντος, το USS Wasp δεν φαίνεται να μεταφέρει stealth μαχητικά α4εροσκάφη τύπου F-35B.

Φωτογραφία από Zarpa News