USS Truman: Δεν αποσύρεται το ιστορικό αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ

Η προτεινόμενη αποχώρηση του θρυλικού αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman βρίσκεται εκτός πλάνων. Η ανακοίνωση, που έγινε χθες από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ακυρώνει ουσιαστικά την απόφαση του Ναυτικού να αποσύρει νωρίτερα το αεροπλανοφόρο για να εξοικονομήσει χρήματα.

Νωρίτερα φέτος, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πρότεινε να αποσυρθεί το USS Truman 25 χρόνια νωρίτερα αντί να δαπανηθούν υπέρογκα ποσά για τους ανεφοδιασμούς και τις συντηρήσεις. Η απόσυρση φέρεται να αποτέλεσε μέρος μιας συμφωνίας από τον πρώην Υπουργό Άμυνας James Mattis, ο οποίος είχε εγκρίνει την αγορά δύο αεροπλανοφόρων.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς πραγματοποίησε την ανακοίνωση χθες ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στο Truman. Απευθυνόμενος στο προσωπικό του Ναυτικού των ΗΠΑ, ο Πενς δήλωσε: «Δε θα αποσύρουμε το Τρούμαν », «Το USS Harry S. Truman θα τους κάνει τη ζωή δύσκολη για πολλά ακόμη χρόνια.»

Το USS Truman είναι ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο κατηγορίας Nimitz. Έχει μήκος 1.092 πόδια και εκτόπισμα 103.900 τόνων. Απασχολεί περίπου 6.000 άτομα που χωρίζονται στο πλήρωμα του πλοίου και των αεροσκαφών. Στο μέλλον, ο μεταφορέας θα είναι σε θέση να μεταφέρει δύο μοίρες Super Hornets και δύο μοίρες F-35C Joint Strike Fighters.

Το USS Truman μπήκε σε υπηρεσία το 1996 και έκτοτε έχει συμμετάσχει σε μια σειρά από πολύ κρίσιμες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: PopularMechanics