USS New Jersey: Το πρώτο πλήρως «gender-inclusive» υποβρύχιο των ΗΠΑ τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία

Σε επιχειρησιακή λειτουργία τέθηκε το USS New Jersey, το νέο επιθετικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Virginia του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, κατά την διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε στη ναυτική βάση Earle της ομώνυμης πολιτείας, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του U.S Navy.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην συμβολική αξία του υποβρυχίου, επειδή «πήρε το όνομα» του θρυλικού θωρηκτού USS Virginia, το οποίο υπηρέτησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον πόλεμο της Κορέας και στον πόλεμο του Βιετνάμ, ενώ παράλληλα είναι το πρώτο πλήρως «gender-inclusive» υποβρύχιο στην ιστορία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο κυβερνήτης του Νιού Τζέρσει, Φιλ Μέρφει το χαρακτήρισε ως «Jersey Girl» ενώ όπως δήλωσαν αξιωματικοί του U.S Navy, είναι το πρώτο πλήρως «συμπεριληπτικό» υποβρύχιο αφού εφάρμοσε την πολιτική για «gender – inclusivity». Η πολιτική αυτή υπάρχει από το 2010 και κάποια υποβρύχια στελεχώνονται από γυναίκες, ωστόσο στην περίπτωση του USS New Jersey από την πρώτη φάση της σχεδίασης και κατασκευής του πλοίου δόθηκε έμφαση στις  γυναίκες που θα υπηρετούν, ώστε να έχουν ειδικά σχεδιασμένους χώρους στα μπάνια και στις κουκέτες, για να προφυλάσσεται η ιδιωτικότητά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 29 γυναίκες θα υπηρετούν στο USS New Jersey, ενώ το πλήρωμα θα είναι συνολικά 131 άτομα. Το επιθετικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο έχει μήκος 115 μέτρων, εκτόπισμα 7.800 τόνων, μέγιστη ταχύτητα 25 κόμβους, μπορεί να παραμείνει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για 3 μήνες και να καταδυθεί μέχρι τα 245 μέτρα βάθος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το USS New Jersey εντάσσεται στην έκδοση Block IV των υποβρυχίων κλάσης Virginia, τα οποία μπορούν να φέρουν έως και είκοσι έξι τορπίλες βαρέως τύπου Mark 48 mod 6 και πυραύλους Harpoon, ενώ ακόμα ενσωματώνουν δύο μεγάλης διαμέτρου σωλήνες τύπου Virginia Payload Tubes, ο καθένας από τους οποίους μπορεί να εκτοξεύσει έξι πυραύλους τύπου Tomahawk.

Επίσης, έχουν την ικανότητα να επιχειρούν τόσο στα παράκτια, όσο και στα βαθιά νερά και να διεξάγουν ανθυποβρυχιακό πόλεμο, επιθέσεις κατά πλοίων επιφανείας, επιθέσεις κατά επίγειων στόχων και αποστολές υποστήριξης ειδικών δυνάμεων. Τέλος, έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιούν αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης, ανορθόδοξου πολέμου και ναρκοπόλεμο.

Με πληροφορίες και από: U.S Navy / APP