USAF: Ξαφνική «περικοπή» στο πρόγραμμα των F-35 – «Διπλασιάζει» την αγορά των F-15EX

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) σχεδιάζει μια «απότομη» επιβράδυνση της προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών F-35 υπέρ των μαχητικών F-15EX, θα επιδιώξει να αποσύρει τα αεροσκάφη επιτήρησης JSTARS και AWACS και ζητά σημαντικές αυξήσεις σε χρήματα για έρευνα και ανάπτυξη, όλα «έχοντας στον νου» την Κίνα.

Ο προϋπολογισμός της Πολεμικής Αεροπορίας, που δημοσιεύτηκε σήμερα, περιλαμβάνει 169,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την ΠΑ και 24,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τη Διαστημική Δύναμη.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ παρουσίασε σήμερα Δευτέρα τον προτεινόμενο προϋπολογισμό της για το οικονομικό έτος 2023 που θα ξεκινάει από την 1η Οκτωβρίου 2022, αποκαλύπτοντας μια αύξηση 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, πράγμα που ο γενικός γραμματέας της USAF, Frank Kendall, λέει ότι είναι αρκετό για τη διατήρηση και τον εκσυγχρονισμό της αεροπορικής δύναμης.

Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός αυξάνει σημαντικά τη χρηματοδότηση για σχεδόν κάθε σημαντικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Από αυτό εξαιρείται ένα πρόγραμμα, αυτό για το μαχητικό F-35. Αυτό το πρόγραμμα δέχεται μεγάλο «χτύπημα», πέφτοντας από το αναμενόμενο αίτημα για παράδοση 48 αεροσκαφών σε 33 αεροσκάφη το 2023.

Ο Kendall λέει ότι η υπηρεσία θα αυξήσει την ετήσια αγορά F-35 στο μέλλον, αλλά λέει επίσης ότι οι προοπτικές για την απόκτηση επαρκούς χρηματοδότησης θα γίνουν «δυσκολότερες» τα επόμενα χρόνια. Ο ίδιος, είχε εισηγηθεί την πλήρη κατάργηση του προγράμματος για τα F-15EX, αλλά το μαχητικό έχει πολλούς «υποστηρικτές» στο Πεντάγωνο, που φρόντισαν να συμπεριλαμβάνεται μέσα στον προϋπολογισμό.

Εν τω μεταξύ, η USAF σχεδιάζει να αγοράσει 24 μαχητικά Boeing F-15EX για 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, διπλασιάζοντας τον αριθμό που προμηθεύτηκε το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Με πληροφορίες από: Forbes