USAF: Σχεδιάζει να ζητά 72 μαχητικά αεροσκάφη κάθε χρόνο – Πόσο εύκολο είναι να τα πάρει;

Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) ζήτησε φέτος απευθείας από το Κογκρέσο 72 μαχητικά αεροσκάφη στον προϋπολογισμό του 2024.

Οι αξιωματούχοι της USAF έχουν δηλώσει εδώ και χρόνια ότι χρειάζεται να αγοράζει τουλάχιστον 72 νέα μαχητικά κάθε χρόνο για να εκσυγχρονίσει τον στόλο των μαχητικών της και να μειώσει την ηλικία του μέσου αεροπλάνου. Εάν δεν πάρει τόσα πολλά νέα μαχητικά ετησίως, προειδοποιούν οι αξιωματικοί, η υπηρεσία δεν θα έχει αρκετά νέα αεροσκάφη για να αντικαταστήσει τα παλιά και αποσυρόμενα μαχητικά, όπως το F-15C.

Αλλά αυτός ο στόχος ήταν από καιρό απρόσιτος. Για χρόνια, το Κογκρέσο έχει εγκρίνει προμήθειες μαχητικών που είναι κάτω από τον επιθυμητό στόχο της Πολεμικής Αεροπορίας, μερικές φορές κατά πολύ, και η υπηρεσία από την μεριά της δεν έχει ζητήσει όλα όσα χρειάζεται.

Η πρόταση προϋπολογισμού του 2024 που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο «έσπασε» αυτή την τάση ζητώντας άμεσα χρήματα για την αγορά 48 νέων F-35A και 24 F-15EX Eagle II.

«Φέτος, για πρώτη φορά υπάρχουν 72 νέα μαχητικά στον προϋπολογισμό της Πολεμικής Αεροπορίας. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτό. … Σίγουρα πιστεύω ότι θα το ξαναδείτε τα επόμενα χρόνια», δήλωσε οRichard Moore, αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου της USAF.

Το αίτημα για τον προϋπολογισμό του 2023 αρχικά ζητούσε 33 νέα F-35A και 24 F-15EX, συνολικά 57 μαχητικά αεροσκάφη και ζήτησε επτά επιπλέον F-35A. Το Κογκρέσο ενέκρινε τελικά συνολικά 43 F-35A, μαζί με 24 F-15EX, για συνολικά 67 μαχητικά.

Ένας ανώτατος αξιωματικός της USAF προειδοποιεί, ωστόσο, ότι αυτό το σχέδιο είναι δύσκολο να υλοποιηθεί. Το Κογκρέσο έχει απορρίψει πολλές φορές τα σχέδια της αμερικανικής ΠΑ για απόσυρση παλιών μαχητικών και την αγορά νέων, όπως τα A-10 και τα F-22.

Πηγή: Defense News