US Navy: Εγκατέστησε το πρώτο κέντρο ελέγχου μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω σε αεροπλανοφόρο

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό (US Navy) πέτυχε μια παγκόσμια πρωτιά, εγκαθιστώντας το πρώτο κέντρο ελέγχου μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω σε ένα αεροπλανοφόρο, συγκεκριμένα το USS George HW Bush (CVN 77).

Για αρχή, οι πιλότοι εναέριων οχημάτων (AVP) θα ελέγχουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-25 Stingray του US Navy από το Unmanned Air Warfare Center (UAWC), ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες πλατφόρμες στο μέλλον, όπως τα αεροσκάφη από το πρόγραμμα Collaborative Combat Aircraft.

Το MQ-25 Stingray της Boeing, το οποίο φαίνεται στις φωτογραφίες πάνω στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, θα ανεφοδιάζει τα μαχητικά αεροσκάφη στον αέρα και θα παρέχει περιορισμένες δυνατότητες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης.

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να εγκαταστήσει το UAWC σε όλα τα αεροπλανοφόρα κλάσης Nimitz και Ford.

«Το UAWC του CVN 77 θέτει τα θεμέλια για τον τρόπο με τον οποίο το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα λειτουργεί και θα ελέγχει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και ίσως άλλα μη επανδρωμένα οχήματα», δήλωσε ο Διευθυντής του Προγράμματος Μη Επανδρωμένων Μεταφορέων, Capt. Daniel Fucito.

Το κέντρο ελέγχου περιλαμβάνει συστήματα λογισμικού που αποτελούν το πρώτο πλήρως λειτουργικό και ολοκληρωμένο Unmanned Carrier Aviation Mission Control System (UMCS), που απαιτείται για τη διοίκηση και τον έλεγχο του UAV.

Το UMCS είναι ο συνδυασμός συστημάτων που περιλαμβάνει τον Σταθμό Ελέγχου Εδάφους MD-5E, τροποποιήσεις υποδομής CVN και χερσαίων εγκαταστάσεων, βοηθητικό εξοπλισμό που παράγεται από το Πολεμικό Ναυτικό και ενοποίηση με συστήματα διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, υπολογιστών και πληροφοριών (C4I).

Ο σταθμός ελέγχου MD-5E που αναπτύχθηκε από το US Navy τροφοδοτείται από το σύστημα μάχης πολλαπλών τομέων της Skunk Works (μέρος του ομίλου της Lockheed Martin) και περιλαμβάνει πρόσθετο υποστηρικτικό εξοπλισμό και υλικό.

Στην ανακοίνωσή του, το αμερικανικό ΠΝ υποστηρίζει ότι χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να κατασκευαστεί το κέντρο ελέγχου, απαιτώντας «συντονισμό σε πολλαπλές περιόδους διαθεσιμότητας πλοίων και το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του πλοίου.

Η πρώτη δοκιμή στη θάλασσα των επιχειρησιακών δικτύων του UAWC έχει προγραμματιστεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Φωτογραφίες US Navy