US Army: Καθηλώνει προσωρινά όλα τα ελικόπτερα μετά τα πολύνεκρα δυστυχήματα με Apache και Black Hawk

Ο στρατός των ΗΠΑ (US Army) αποφάσισε να καθηλώσει όλα τα ελικόπτερα και τους πιλότους που δεν συμμετέχουν σε κρίσιμες αποστολές μέχρι να ολοκληρώσουν την απαιτούμενη εκπαίδευση, μετά τη συντριβή τεσσάρων ελικοπτέρων μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Δύο ελικόπτερα AH-64 Apache συγκρούστηκαν στην Αλάσκα την περασμένη εβδομάδα, σκοτώνοντας τρεις στρατιώτες και τραυματίζοντας έναν τέταρτο, ενώ δύο Black Hawks συνετρίβησαν στο Κεντάκι στα τέλη του Μαρτίου, αφήνοντας εννέα νεκρούς.

Ο στρατηγός Τζέιμς ΜακΚόνβιλ, διοικητή της αεροπορίας του US Army «διέταξε την απόσυρση της αεροπορίας μετά από δύο θανατηφόρα ατυχήματα με ελικόπτερο που στοίχισαν τη ζωή σε 12 στρατιώτες. Η κίνηση καθηλώνει όλους τους αεροπόρους του Στρατού, εκτός από αυτούς που συμμετέχουν σε κρίσιμες αποστολές, μέχρι να ολοκληρώσουν την απαιτούμενη εκπαίδευση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Στρατός των ΗΠΑ.

«Κατά τη διάρκεια της καθήλωσης, ο Στρατός θα επανεξετάσει τη διαδικασία έγκρισης/διαχείρισης κινδύνου, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συντήρησης της αεροπορίας, την τυποποίηση και διαχείριση της εκπαίδευσης του πληρώματος αεροσκαφών και την εποπτική ευθύνη», ανέφερε η δήλωση.

Εκτός από τα δύο τελευταία πολύνεκρα δυστυχήματα με ελικόπτερα του Στρατού, τον τελευταίο χρόνο έχουν σημειωθεί πολλές ακόμα συντριβές με αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη. Για παράδειγμα, ένα ελικόπτερο Black Hawk της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ συνετρίβη τον Φεβρουάριο, ενώ ένα αεροσκάφος V-22B Osprey  συνετρίβη κατά την διάρκεια μιας άσκησης του NATO, σκοτώνοντας 4 Αμερικανούς πεζοναύτες.

Με πληροφορίες από: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου Reuters