Μετά το πάγωμα της Συνθήκης INF και των προβλέψεων του, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όσο και η Ρωσία έχουν προχωρήσει σε σχεδιασμούς εξοπλιστικών προγραμμάτων με έμφαση στα βαλλιστικά πυραυλικά συστήματα, με τους Αμερικανούς ήδη να σημειώνουν πρόοδο που μπορεί να «τρομάζει» τη Ρωσία αλλά και την Κίνα.
Ο Αμερικανικός Στρατός συνεχίζει να βελτιώνει τις επιδόσεις των βαλλιστικών πυραύλων επόμενης γενιάς, σύμφωνα με στοιχεία και πληροφορίες που έγιναν γνωστά από έκθεση του κυβερνητικού οργανισμού GAO του αμερικανικού Κογκρέσου, μια εξέλιξη που σίγουρα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε Μόσχα και Πεκίνο.
Ειδικότερα η έκθεση του GAO (Government Accountability Office) αναφέρει ότι «τον Δεκέμβριο του 2018, ο Στρατός κατάφερε να βελτιώσει και να αυξήσει την εμβέλεια του πυραύλου από 300 σε 400 χιλιόμετρα, ενώ επίσης στο σύστημα προστέθηκε ακόμα ένας εκτοξευτής, ώστε συνολικά να αναπτύσσονται δύο».
Τι επιδιώκει ο Στρατός των ΗΠΑ για τον PrSM
Η έκθεση και τα στοιχεία αυτά σχετίζονται με τον βαλλιστικό πύραυλο νέας γενιάς του Στρατού, που ονομάζεται «Precision Strike Missile» (PrSM) που είναι σχεδιασμένος ώστε να επιτίθεται ενάντια συγκεκριμένων περιοχών και προκαθορισμένων στόχων, με εμβέλεια 400 χιλιομέτρων και περισσότερο.
Ο στρατός αφενός αναμένει ότι πυραυλικό σύστημα PrSM θα διαθέτει δύο εκτοξευτήρες πυραύλων για εκτόξευση, αφετέρου σκοπεύει να σχεδιάσει δημιουργήσει τα βλήματα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι συμβατά με τα υφιστάμενα πυραυλικά συστήματα εκτόξευσης M142 και M270A2.
Σύμφωνα με αξιωματούχους Στρατού, το πυραυλικό σύστημα PrSM θα παρέχει στις μονάδες πυροβολικού την δυνατότητα χτυπήματος ακριβείας σε μεγάλη εμβέλεια, υποστηρίζοντας τις αμερικανικές ή συμμαχικές δυνάμεις στο πεδίο της μάχης.
Σύμφωνα με το γραφείο του προγράμματος, ο Στρατός έχει θέσει το PrSM ως κορυφαία προτεραιότητα, με στόχο να επιταχύνει το ισχύον χρονοδιάγραμμα παραγωγής, ώστε να υπάρχει μια «επιχειρησιακή δυνατότητα» το 2024, να ολοκληρωθούν οι δοκιμές το 2024 και εν συνεχεία έχοντας το «πράσινο φως» να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του πυραυλικού συστήματος.
Με πληροφορίες από: Defence Blog