Μια γνωστή πρακτική των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων είναι η χρήση και η ανάπτυξη στο πεδίο της μάχης, νέων «πειραματικών» οπλικών συστημάτων μάχης, για να εκτιμηθεί η απόδοση τους σε πραγματικές συνθήκες μάχης, κάτι που έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό στην Συρία.
Ένα από τα πιο φιλόδοξα όπλα που «έριξαν» στη μάχη οι Ρώσοι ήταν το τηλεκατευθυνόμενο άρμα μάχης Uran-9, το οποίο ωστόσο έχει αποτελέσει αντικείμενο πολύ σκληρής κριτικής από τους Βρετανούς, αναφορικά με την παρουσία και την αποτελεσματικότητα του στο πεδίο της μάχης.
Ειδικότερα, η γνωστή βρετανική εταιρεία άμυνας, η BAE Systems, έχει δημοσιεύσει ενδιαφέρουσες αναφορές σχετικά με τ τηλεκατευθυνόμενο άρμα μάχης Uran-9, όπως έγινε γνωστό ακόμα και στην πλατφόρμα του Twitter.
BAE‘s not impressed with the Uran-9 experience in Syria. cc: @RALee85 @peterwsinger @thinkdefence pic.twitter.com/XJnp3Rso1e
— Abraxas Spa (@AbraxasSpa) May 29, 2019
Tι αναφέρει η έκθεση της BAE Systems
Σύμφωνα με την BAE Systems, το Uran-9 έχει σοβαρά μειονεκτήματα. Η έκθεση περιέχει λεπτομερή ανάλυση του ρωσικού μη επανδρωμένου εδάφους Uran-9 (UGV) και τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντα που έχουν ανατεθεί στους κλασσικούς τύπους αγώνων.
Η έκθεση σημειώνει ότι το Uran-9 είναι αναξιόπιστο, ενώ οι θερμικοί και ηλεκτρονικοί-οπτικοί αισθητήρες του αποδείχθηκαν ανίκανοι να εντοπίσουν τους εχθρούς σε απόσταση πέρα από 1,25 μίλια.
Επιπρόσθετα, το Uran-9 αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα κατά την διάρκεια κίνησής του, ήταν ασταθές, καθώς επίσης σημειώθηκε χρονική καθυστέρηση από την εντολή για πυρά μέχρι την την εκτέλεση των βολών, ενώ ακόμα ήταν δυσλειτουργικοί οι αισθητήρες, που ήταν υπεύθυνοι για την καθοδήγηση των βλημάτων.
Τι λένε οι Ρώσοι – Ποια τα χαρακτηριστικά του
Ακόμα και Ρώσοι αναλυτές έχουν τονίσει ότι η απόδοση του Uran-9 στη Συρία ανέδειξε πως «τα σύγχρονα ρωσικά επιθετικά μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους (UGVs) δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν τις αποστολές που τους έχουν ανατεθεί».
Επίσης, προσέθεσαν πως θα χρειαστούν περίπου δέκα έως δεκαπέντε ακόμα χρόνια προτού τέτοιου είδους επιθετικά οχήματα είναι έτοιμα να αναλάβουν και να φέρουν εις πέρας πολύπλοκες αποστολές στο πεδίο της μάχης.
To Uran-9 σχεδιάστηκε ως μη επανδρωμένο όχημα υποστήριξης πυρός για τις ρωσικές δυνάμεις εδάφους. Το UGV έχει μήκος 16,7 πόδια και ζυγίζει περίπου 10 τόνους.
Διαθέτει σοβαρή δύναμη πυρός, με ένα αυτόματο κανόνι 2Α72 30mm και τέσσερις κατευθυνόμενους πυραύλους 9M120-1 Ataka, ενώ η θωράκισή του είναι προσαρμοζόμενη ανάλογα τις συνθήκες του περιβάλλοντος στο οποίο επιχειρεί ή θέλει ο αγοραστής, σε περίπτωση εξαγωγών.
Με πληροφορίες από: Defence Blog