Η Τουρκία έδωσε το «πράσινο φως» για την μαζική παραγωγή του μη επανδρωμένου σκάφους επιφανείας (Unmanned Surface Vessel) με την ονομασία ULAQ, έπειτα από τις επιτυχημένες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν ανοικτά της Αττάλειας, τον περασμένο μήνα με την εκτόξευση πυραύλων.
Σύμφωνα με τα τουρκικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι Τούρκοι αρμόδιοι αξιωματούχοι εντυπωσιάστηκαν από τις επιδόσεις του νέου αυτού drone και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εγκριθεί η διαδικασία μαζικής παραγωγής τους, ώστε να ενταχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, για να χρησιμοποιηθούν από κοινού με άλλων ειδών μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα, όπως τα περίφημα drones τύπου TB2 Bayraktar.
Το ULAQ κατασκευάζεται και αναπτύσσεται από τα ναυπηγεία Ares σε συνεργασία με την αμυντική εταιρεία Meteksan, ενώ σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται οι Τούρκοι, διαθέτει τεχνολογία αιχμής με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και μπορεί να φέρει μέχρι και τέσσερις καθοδηγούμενους πυραύλους τύπου Cirit, αλλά και δύο αντιαρματικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας με συστήματα καθοδήγησης λέιζερ.
Τα χαρακτηριστικά του
Oι δύο εταιρείες που συνεργάστηκαν για το ULAQ, ξεκίνησαν το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του, πριν από περίπου τρία χρόνια και όπως αναφέρουν, το νέο τουρκικό τεθωρακισμένο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας θα έχει επιχειρησιακή εμβέλεια 400 χιλιομέτρων, ενώ θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες μέχρι και 65 χιλιόμετρα την ώρα.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του, το ULAQ θα το χειρίζονται εκπαιδευμένοι χειριστές τόσο από χερσαία κέντρα διοίκησης, όσο και από πολεμικά πλοία, όπως φρεγάτες, καθώς θα είναι ικανό να επιχειρεί μαζί με άλλες μονάδες επιφανείας.
Τέλος, όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το ULAQ θα μπορεί να εξοπλιστεί με διάφορα οπλικά και πυραυλικά συστήματα, ανάλογα την αποστολή που θα αναλαμβάνει, όπως αναγνώριση, επιτήρηση, συλλογή πληροφορίων, ενώ λένε ότι θα μπορεί να «επιβιώνει» αποτελεσματικά σε συνθήκες και περιβάλλοντα ηλεκτρονικού πολέμου.
Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφίες αρχείου