Ukroboronprom: Οι τελικές δοκιμές του ουκρανικού drone και η επίθεση στην ρωσική βάση Engels-2

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπου της αμυντικής κρατικής εταιρείας Ukroboronprom, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις αναμένεται σύντομα να ολοκληρώσουν τις τελικές δοκιμές ενός νέου μη επανδρωμένου συστήματος (drone) το οποίο, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι Ουκρανοί, έχει μέγιστη τα 1.000 χιλιόμετρα και είναι εξοπλισμένο με πολεμική κεφαλή 75 κιλών.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία οι αρχικές δοκιμές και πλέον το πρόγραμμα ανάπτυξης του drone βρίσκεται στη φάση τελικών δοκιμών, όπου θα λειτουργεί σε περιβάλλον με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ η εταιρεία έχει δεσμευτεί ότι η παράδοση του «απόρρητου» drone στις στρατιωτικές δυνάμεις θα γίνει πριν το τέλος του 2022.

Η επίθεση στη ρωσική βάση Engels-2

Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Αύγουστο, το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων και η Ukroboronprom είχαν ανακοινώσει την έναρξη του αναπτυξιακού προγράμματος, με στόχο την ενίσχυση των στρατευμάτων με νέα και προηγμένα drones, με φόντο την ρωσική εισβολή. Στο πλαίσιο αυτό, προωθήθηκε μια συνεργασία με ιδιώτες κατασκευαστές, έτσι ώστε η γραμμή παραγωγής των UAV να είναι γρήγορη και να γίνεται με ασφάλεια σε δικές τους εγκαταστάσεις, μακριά από την απειλή ρωσικών επιθέσεων.

Μάλιστα, οι πρόσφατες εκρήξεις στην ρωσική αεροπορική βάση Engels-2, όπου σταθμεύουν ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου Tu-95, έχουν προκαλέσει την «περιέργεια» δημοσιογράφων και αναλυτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αρκετούς να κάνουν σενάρια και εκτιμήσεις σχετικά με πιθανή εμπλοκή των καινούριων ουκρανικών drone, καθώς η ρωσική αεροπορική βάση βρίσκεται σε απόσταση 700 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα και συνεπώς είναι εντός της επιχειρησιακής τους εμβέλειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρονική σύμπτωση των δηλώσεων και της επίθεσης μπορεί να μην είναι τόσο…τυχαία, αφού ο Ουκρανός αξιωματούχος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι τελικές δοκιμές θα γίνουν υπό πλήρεις «επιχειρησιακές συνθήκες».

Φωτογραφία από: Ukroboronprom