Ufa: Τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία το νέο «αθόρυβο» υποβρύχιο με τον ρωσικό Στόλο Ειρηνικού

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Interfax στις 16 Νοεμβρίου 2022, το νέο, προηγμένο υποβρύχιο Ufa κλάσης Kilo παραδόθηκε στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό και ανέλαβε υπηρεσία με τον Στόλο Ειρηνικού, αναβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις δυνατότητες των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στα Ναυπηγεία Admiralty του κρατικού ομίλου κατασκευαστικών εταιρειών United Shipbuilding Corporation. Πρόκειται για το τέταρτο – κατά σειρά – υποβρύχιο αυτής της κατηγορίας που βρίσκεται υπό κατασκευή για τον Στόλο Ειρηνικού ενώ μάλιστα δημοσιεύθηκαν τα πρώτα σχετικά πλάνα.

Υπενθυμίζεται ότι το ντίζελ – ηλεκτρικό υποβρύχιο Ufa έχει εκτόπισμα περίπου 4.000 τόνους, αναπτύσσει ταχύτητα έως και 20 κόμβους, μπορούν να καταδύεται σε βάθος 300 μέτρων και έχει την ικανότητα πλεύσης 45 ημερών, ενώ χαρακτηρίζεται από την «αθόρυβη» λειτουργία του, που του προσδίδει διευρυμένες επιχειρησιακές δυνατότητες και καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό του.

Έχει πλήρωμα 52 ανδρών, ενώ διαθέτει προηγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό με σύγχρονα συστήματα ραντάρ και επικοινωνιών, σόναρ και τορπίλες διαμετρήματος 533 χιλιοστών. Τέλος, φέρει διάφορους τύπους πυραύλων cruise Kalibr που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο εναντίον στόχων επιφανείας στη θάλασσα (αντιπλοϊκοί) όσο και εναντίον χερσαίων στόχων (land attack cruise missile).