U.S Navy: Παροπλίζει δύο αεροπλανοφόρα και θα πουλήσει δύο LCS Independence μέσω FMS

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ (U.S Navy) αποφάσισε να θέσει εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας δύο πυρηνικά αεροπλανοφόρα και να θέσει προς πώληση δύο πλοία παράκτιων επιχειρήσεων LCS κλάσης Independence μέσω των Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων (Foreign Military Sales – FMS), σύμφωνα με όσα προβλέπει έκθεση για τον ετήσιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ναυπήγησης πολεμικών πλοίων για το 2023.

Αρχικά, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Nimitz (CVN-68) που τέθηκε σε λειτουργία το 1975 και κατασκευάστηκε για 50 χρόνια υπηρεσίας, θα πραγματοποιήσει μια ακόμα επιχειρησιακή ανάπτυξη και τελικά θα παροπλιστεί το 2026. Επίσης, όπως προβλέπεται στον προγραμματισμό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, την ίδια μοίρα θα έχει και το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69), το οποίο αναμένεται να τεθεί εκτός υπηρεσίας το 2027.

Η υπόθεση των LCS

Ωστόσο, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δρομολογεί και άλλη μια διαδικασία που κλείνει ένα ζήτημα που απασχολεί τους Αμερικανούς και αυτό δεν είναι άλλο από τα προβληματικά πλοία παράκτιων επιχειρήσεων Littoral Combat Ships (LCS).

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γράψει στο OnAlert για την «επίπονη» υπόθεση των LCS και την προσπάθεια του U.S Navy να βρει λύση για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους και τελικά φαίνεται ότι την βρήκαν. Όπως αναφέρει ο προγραμματισμός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, δύο πλοία παράκτιων επιχειρήσεων κλάσης Independence, μια κατηγορία μονάδων επιφανείας που οι Αμερικανοί θέλουν να αποσύρουν το..συντομότερο δυνατό όπως έγινε με το USS Coronado, θα μπουν στο πωλητήριο.

Το USS Jackson

Ειδικότερα, το USS Jackson (LCS-6) και το USS Montgomery (LCS-8), που τέθηκαν σε λειτουργία το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων (FMS) στο πλαίσιο του παροπλισμού τους και έτσι δεν είναι απίθανο να ενταχθούν στο ναυτικό συμμαχικών δυνάμεων των ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το U.S Navy έχει αποφασίσει ότι οι LCS κλάσης Independence θα χρησιμοποιούνται κυρίως ως ναρκοθηρευτικά, δηλαδή για την εξουδετέρωση ναρκών και συνεπώς μόνο 15 πλοία τέτοιου τύπου είναι αρκετά, με αποτέλεσμα όσα «περισσεύουν» να παίρνουν τον δρόμο της απόσυρσης από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.