U.S. Navy: Αυτό είναι το νέο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο των ΗΠΑ [pic]

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ «βάφτισε» το νεώτερο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο τύπου Virginia και το όνομα αυτού USS Oregon (SSN 793). Η τελετή έλαβε χώρα στο ναυπηγείο General Dynamics Electric Boat στο Groton.

Το πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ γίνεται όλο και πιο φονικό, προσπαθώντας να μείνει μπροστά στον εξοπλιστικό «αγώνα» από το Ρωσικό Ναυτικό. Η πυρηνική ενέργεια πραγματικά άλλαξε τα δεδομένα για τα υποβρύχια και έθεσε της δύο χώρες σε ένα ανελέητο «πόλεμο» για το ποια θα διαθέτει των καλύτερο πυρηνικό στόλο.

Κάτι που είναι φυσικό καθώς η πυρηνική ενέργεια δίνει ένα τρομερό «αβαντάζ» στις θαλάσσιες επιχειρήσεις. Η πρόωση με τη χρήση πυρηνικού αντιδραστήρα επιτρέπει στο υποβρύχιο να βρίσκεται για μήνες -ή και χρόνια, θεωρητικά τουλάχιστον- στη θάλασσα χωρίς ανάγκη ανεφοδιασμού σε καύσιμα ή οξυγόνο. To USS Nautilus (SSN-571) ήταν το πρώτο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στην ιστορία.

Πολιτικοί καθώς και στρατιωτικοί ηγέτες, έγιναν ένα με τους υπαλλήλους των ναυπηγείων οι οποίοι συγκεντρώθηκαν, σε μία λαμπρή τελετή, για να γιορτάσουν το κατασκεύασμα τους. Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ που πήραν τον λόγο μίλησαν για τη σημασία των υποβρυχίων κατηγορίας Virginia και επαίνεσαν τις δεξιότητες των χιλιάδων εργατών των ναυπηγείων στο Κοννέκτικατ, το Ρόουντ Άιλαντ και τη Βιρτζίνια που έχτισαν το USS Oregon.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής ναυτικών επιχειρήσεων, James Kilby, δήλωσε ότι το USS Oregon «εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα όπλα και αισθητήρες, θα εξαφανιστεί κάτω από τα κύματα και ποτέ δεν θα ανιχνευθεί μέχρις το ίδιο να το επιλέξει. Αντιπροσωπεύει επάξια τη ναυτική δύναμη της χώρας»!

Το υποβρύχιο υπολογίζεται πως κόστισε περίπου 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια και θα ενταχθεί στον στόλο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού το επόμενο έτος.

Πηγή: Defence Blog