U.S Army: Τέλος στο πρόγραμμα ανάπτυξης επιθετικού ελικοπτέρου αναγνώρισης – «Φιάσκο» τουλάχιστον 2 δισ. δολαρίων

Σε φιάσκο κατέληξε το πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου επιθετικού ελικοπτέρου αναγνώρισης, γνωστό και ως «Future Attack Reconnaissance Aircraft – FARA», καθώς οι αρμόδιοι επιτελείς του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ αποφάσισαν ότι είναι άλλες οι προτεραιότητες για τα μέσα και το προσωπικό του U.S Army.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές ακυρώσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων της τελευταίας δεκαετίας, διότι ο αμερικανικός Στρατός Ξηράς είχε ήδη δαπανήσει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια και είχε αιτηθεί άλλα 5 δισεκ. για τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως αναφέρουν πληροφορίες από έγγραφα του προϋπολογισμού του U.S Army.

Drone τύπου Shadow

Πέρα από τον τερματισμό του προγράμματος FARA, ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ σκοπεύει:

Αντίθετα, ο αμερικανικός Στρατός Ξηράς θα δαπανήσει τους πολύτιμους πόρους του για:

Υπενθυμίζεται ότι o U.S Army ήθελε να καλύψει το «κενό» για την εκτέλεση των συγκεκριμένων αποστολών που δημιούργησε η απόσυρση των ελικοπτέρων τύπου OH-58 Kiowa Warrior πριν από 10 περίπου χρόνια και έτσι αποφάσισε την έναρξη του προγράμματος FARA, καθώς η «λύση ανάγκης» με την ανάπτυξη των ελικοπτέρων AH-64E Apache μαζί με τα UAV τύπου Shadow ήταν κοστοβόρα και μη βιώσιμη οικονομικά.

Το 2018 υπήρχαν υψηλές προσδοκίες, με τις εταιρείες Bell Textron και Sikorsky να δημιουργούν πρωτότυπα μοντέλα, ωστόσο φαίνεται ότι το πρόγραμμα δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί ο τερματισμός του με κόστος τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με πληροφορίες από: Defense News / TWZ | Φωτογραφίες U.S Army