U-212 NFS: Η Ιταλία υπέγραψε συμφωνία αγοράς τέταρτου υποβρυχίου νέας γενιάς αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ

Η Ιταλία υπέγραψε συμφωνία αξίας 500 εκατομμυρίων ευρών για την προμήθεια του τέταρτου και τελευταίου υποβρυχίου νέας γενιάς κλάσης U-212 NFS, με την ιταλική εταιρεία Fincantieri να αναλαμβάνει το εξοπλιστικό πρόγραμμα κατασκευής και ναυπήγησης, ενώ η σύμβαση έγινε πραγματικότητα μέσω ευρωπαϊκού διακυβερνητικού οργανισμού για την Κοινή Συνεργασία στον Εξοπλισμό (OCCAR).

Τα υποβρύχια κλάσης U-212 NFS (Near Future Submarine) θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα ιταλικά υποβρύχια κλάσης Sauro και πιο συγκεκριμένα τα υποβρύχια Salvatore Pelosi, Giuliano Prini, Primo Longobardo και Gianfranco Gazzana Priaroggia και θα τεθούν σε υπηρεσία με τα τέσσερα νεότερα υποβρύχια κλάσης Todaro.

Ως εκ τούτου, το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας θα διαθέτει στο μέλλον οκτώ σύγχρονα και εκσυγχρονισμένα υποβρύχια, ένας αριθμός που η στρατιωτική ηγεσία θεωρεί αρκετό και ικανό για να εκτελεί αποστολές στη Μεσόγειο Θάλασσα. Σημειώνεται ότι στην συμφωνία των καινούργιων υποβρυχίων προβλέπεται και η υλικοτεχνική υποστήριξή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο πρώτα υποβρύχια κλάσης U-212 NFS θα καθελκυθούν το 2027 και το 2028 αντίστοιχα, ενώ η κατασκευή του τρίτου υποβρυχίου ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου.

Τα υποβρύχια κλάσης U-212 NFS έχουν μήκος περίπου 59 μέτρων και μέγιστο εκτόπισμα στην επιφάνεια περίπου 1.600 τόνων και πλήρωμα 29 ατόμων. Συγκριτικά με την προηγούμενα υποβρύχια κλάσης U-212 που διαθέτουν τόσο το γερμανικό όσο και το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό, τα υποβρύχια της νέας κλάσης διαθέτουν μπαταρίες λιθίου, οι οποίες αυξάνουν την επιχειρησιακή αυτονομία και εμβέλειά τους, ενώ επίσης ενσωματώνουν καινοτόμες τεχνολογίες στα λειτουργικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά τους.

Με πληροφορίες από: Defense News / Φωτογραφίες OCCAR