Typhon: Ο Στρατός των ΗΠΑ παρέλαβε πρωτότυπο VLS για πυραύλους cruise SM-6 και Tomahawk

Η πρώτη – και πρωτότυπη- συστοιχία πυραυλικών συστημάτων τύπου Typhon, γνωστό και ως «Mid-Range Capability» παραδόθηκε στον Στρατό Ξηράς των ΗΠΑ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin, γεγονός που σηματοδοτεί μια νέα «εποχή» για τις αμερικανικές δυνάμεις πυροβολικού. Το πυραυλικό σύστημα τύπου Typhon είναι μια τροποποιημένη έκδοση του συστήματος κάθετης εκτόξευσης τύπου Mk.41 που χρησιμοποιείται από τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα είναι ικανό να εκτοξεύει τόσο πυραύλους τύπου SM-6 όσο και πυραύλους τύπου Tomahawk.

Ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι η πρωτότυπη συστοιχία περιλαμβάνει «το σύνολο του εξοπλισμού που απαιτείται για την χρήση του πυραυλικού συστήματος καθώς και η δυνατότητα επαναφόρτωσης βλημάτων του». Με άλλα λόγια, αποτελείται από ένα κέντρο επιχειρήσεων, μαζί με τέσσερις εκτοξευτές κάθετης εκτόξευσης (VLS) που είναι τοποθετημένα σε ειδικά διαμορφωμένα συστήματα τρέιλερ καθώς επίσης και φορτηγά τύπου M983A4, τα οποία θα μεταφέρουν τη συστοιχία, όπως φαίνεται αναλυτικά στο παρακάτω γράφημα.

Τα σχέδια για το μέλλον

Επί του παρόντος είναι γνωστό ότι ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ σχεδιάζει την αγορά δύο ειδών πυραύλων προκειμένου να εξοπλίζει τα πυραυλικά συστήματα τύπου Typhon. Πρόκειται για τους πυραύλους cruise τύπου SM-6 και Tomahawk, οι οποίοι κατασκευάζονται από την Raytheon Missiles & Defense και χρησιμοποιούνται από τις αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις. Ως εκ τούτου, το U.S Army αναμένεται να αποκτήσει τους πυραύλους αυτούς μέσω συμβάσεων που συνάπτει το US Navy με την κατασκευάστρια εταιρεία.

Κάθε εκτοξευτής του πυραυλικού συστήματος Typhon θα είναι εξοπλισμένος με τέσσερις πυραύλους και κάθε συστοιχία θα διαθέτει τέσσερις εκτοξευτές, με αποτέλεσμα η δύναμη πυρός μιας συστοιχίας να είναι συνολικά 16 βλήματα ανά εκτόξευση. Το γεγονός ότι το νέο και προηγμένο αυτό πυραυλικό σύστημα είναι συμβατό με τους SM-6 και Tomahawk «ανοίγει τον δρόμο» στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ώστε να το εξοπλίσουν στο μέλλον με τους αναβαθμισμένους πυραύλους τύπου SM-6 Block IB, που βρίσκονται υπό ανάπτυξη ή ακόμα και με υπερηχητικά βλήματα.