Typhon: Γιατί ο αμερικανικός στρατός θέλει να κάνει το πανίσχυρο πυραυλικό του σύστημα «μικρότερο»

Ο στρατός των ΗΠΑ θέλει να κάνει το νέο και πανίσχυρο πυραυλικό σύστημα Typhon «μικρότερο και πιο ευέλικτο».

Σύμφωνα με το The War Zone, ο αμερικανικός στρατός εξετάζει πως θα κάνει το κινητό πυραυλικό σύστημα Typhon να μεταφέρεται πιο εύκολα στην περιοχή του Ειρηνικού, όπου χρειάζεται περισσότερο.

Στάλθηκε για πρώτη φορά φέτος στις Φιλιππίνες για να «δοκιμαστεί», μεταξύ άλλων, το πόσο γρήγορα θα μπορούσε να «αναπτυχθεί».

Το σύστημα πυραύλων Typhon είναι ένας επίγειος εκτοξευτής πυραύλων cruise Tomahawk και SM-6, με εμβέλεια μεγαλύτερη από 1.600 χιλιόμετρα. Αποτελείται από 5 οχήματα, 4 από τα οποία είναι εξοπλισμένα με εκτοξευτές. Το κέντρο επιχειρήσεων βρίσκεται στο πέμπτο όχημα.

«Έχουμε δοκιμάσει το σύστημα και τώρα μελετάμε πώς να βελτιώσουμε τις επόμενες εξελίξεις», ανέφερε ο συνταγματάρχης Μάικλ Ρόουζ, σύμφωνα με το The War Zone.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, τα κύρια ζητήματα είναι πως θα γίνει μικρότερο και πιο ευέλικτο.

Αν και το σύστημα είναι τεχνικά κατάλληλο για οδική χρήση και μπορεί να μεταφερθεί με μεταφορικά αεροσκάφη, έχει ορισμένους περιορισμούς λόγω του μεγέθους του.

Υπάρχει μια αυξανόμενη εστίαση στον αμερικανικό στρατό στις έννοιες των επιχειρήσεων που περιλαμβάνουν τη διασπορά δυνάμεων σε ένα ευρύ δίκτυο επιχειρησιακών τοποθεσιών για τη μείωση της τρωτότητάς τους, και πολλές από αυτές τις τοποθεσίες θα μπορούσαν να είναι εντελώς απρόσιτες σε μεγαλύτερα αεροσκάφη όπως το C-17.

Το σύστημα ταιριάζει πλήρως σε ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-17 Globemaster. Κάθε εκτοξευτής μπορεί να εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν το πολύ 16 βλήματα πριν από την επαναφόρτωση του συστήματος. Αυτό απαιτεί πρόσθετα οχήματα και εξοπλισμό.

Για τη μεταφορά του συστήματος και του εξοπλισμού χρειάζονται μεταφορικά αεροσκάφη. Το C-17 Globemaster απαιτεί έναν διάδρομο που έχει μήκος τουλάχιστον 1065 μέτρα και πλάτος τουλάχιστον 27 μέτρα. Πολλά μέρη, όπως τα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, δεν διαθέτουν τέτοιες υποδομές.

Κατά τη μετακίνηση του εξοπλισμού στην ξηρά, πολλές γέφυρες δεν μπορούν να υποστηρίξουν το βάρος του συστήματος.

Το μέγεθος και το βάρος του Typhon περιορίζουν επίσης τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες λιμενικές εγκαταστάσεις για την εκφόρτωση του συστήματος.

Πηγή: The War Zone / Φωτογραφία αρχείου