Type 45: Αναβαθμίζονται τα βρετανικά αντιτορπιλικά – Αποκτούν δυνατότητα αντιπυραυλικής άμυνας

Η Βρετανία πρόκειται να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα αποκτήσει ικανότητα «θαλάσσιας αντιπυραυλικής άμυνας» που θα μπορεί να ανιχνεύσει και να καταστρέψει βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων, μέσω της αναβάθμισης στα πλοία Type 45.

Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τα αντιτορπιλικά Type 45 θα αναβαθμιστούν για να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους. Τα αντιτορπιλικά θα είναι τα πρώτα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία με δυνατότητα αναχαίτισης με αισθητήρα-εκτοξευτή BMD.

Το 2016 η Γαλλία και η Ιταλία δεσμεύτηκαν να αναπτύξουν το Aster 30 Block 1NT για την επίγεια άμυνα βαλλιστικών πυραύλων SAMP-T (BMD). Οι πύραυλοι Block 1NT έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (περίπου 600 χλμ).

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι μια νέα κεφαλή ραντάρ Ka-band για μεγαλύτερη εμβέλεια και ακρίβεια. Υπάρχει επίσης ένα αντιπυραυλικό σύστημα Aster Block 2 σε εξέλιξη με βεληνεκές έως και 3.000 χλμ.

Το Aster 30 θα αναβαθμιστεί σε μια θαλάσσια παραλλαγή για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών από βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων στη θάλασσα, αν και το ακριβές βεληνεκές δεν είναι ακόμη σαφές και θα ενσωματωθούν στα βρετανικά αντιτορπιλικά Type 45.

Τα υπάρχοντα αποθέματα πυραύλων Aster στη Βρετανία θα αναβαθμιστούν στο πρότυπο Block 1 με νέο λογισμικό καθοδήγησης και ηλεκτρονικά για να καταστεί δυνατή η αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων. Αυτοί οι πύραυλοι με ικανότητα BMD θα διαφέρουν ελαφρώς από την γαλλο-ιταλική παραλλαγή Block 1NT.

Πηγή: UK Defence Journal