Τώρα έρχεται το next big thing στην ελληνο-αιγυπτιακή αμυντική συνεργασία

Η παρθενική εμφάνιση της Αιγύπτου στον χώρο των εκθέσεων εξοπλισμού, είχε ξεκάθαρα δυναμικό χαρακτήρα αλλά η EDEX 2018, είχε εξίσου ευδιάκριτο, αποτύπωμα και δεν ήταν άλλο από το ελληνικό.

Άλλωστε τόσο η Αίγυπτος όσο και οι χώρες της ευρύτερης περιοχής δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Κατεύθυνση που τέμνεται με το διακηρυγμένο ελληνικό πρόταγμα, η εθνική αμυντική βιομηχανία να ανοίξει φτερά σε ανεπτυγμένες, νέες και αναδυόμενες αγορές.

Η EDEX 2018, ανέδειξε αυτές τις ευκαιρίες για την χώρα μας, η αξιοποίηση των οποίων έχει ιδιαίτερη σημασία ως συνέχεια της αμυντικής συνεργασίας αλλα και της ανάπτυξης συνεργείων στα πλαίσια της αμυντικης βιομηχανίας. Οι βάσεις αυτών των συνεργείων τέθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2016 στα πλαίσια ημερίδας στο Κάιρο που διοργανώθηκε απο την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και την αντίστοιχη υπηρεσία της Αιγύπτου.

Την περπατησιά της διμερούς αμυντικής συνεργασίας έχει ανοίξει η μεταφορά τεχνογνωσίας από ελληνική εταιρεία στην Αίγυπτο, ενώ άλλη επιχείρηση του κλάδου επελέγη, μετά απο σκληρό ανταγωνισμό, για την ανάπτυξη συστήματος επιτήρησης συνόρων.

Συνολικά η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία κατέγραψε μια άκρως δυναμική συμμετοχή στην 1η Έκθεση αμυντικού υλικού στο Καΐρο με μεγάλο αριθμό εξαγωγικών εταιρειών της. Συμμετοχή που αποτιμάται θετικά τόσο από το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών, όσο και από τις σημαντικές επισκέψεις ανωτάτων στελεχών της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης (Πρόεδρος , Υπουργός Άμυνας, Αρχηγός Αιγυπτιακών ΕΔ κλπ), οι οποίοι περιηγήθηκαν στα περίπτερα των Ελληνικών εταιρειών και ενημερώθηκαν για τα προϊόντα τους.

“Ο ΣΕΚΠΥ εκφράζοντας την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, ευχαριστεί τόσο το ΥΕΘΑ που έθεσε το Ελληνικό περίπτερο υπό την Αιγίδα του, όσο και τη ΓΔΑΕΕ και τα στελέχη της, η οποία με τη συνεχή παρουσία της, σε όλες τις εκθέσεις ανά τον κόσμο που συμμετέχουν Ελληνικές εταιρείες, στηρίζει την προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της ΕΑΒΙ.” αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού.

“Η υποστήριξη της ΓΔΑΕΕ, σε συνάρτηση με τις προσπάθειες των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στην Αμυντική Βιομηχανία, έχει ως αποτέλεσμα τις εξαγωγικές επιτυχίες των Ελληνικών Αμυντικών Εταιρειών, με τελευταίο παράδειγμα της THEON στην Γερμανία.” πρόσθεσε ο κ. Ροζολής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚΠΥ: “Οι Ελληνικές Αμυντικές Εταιρείες καταφέρνουν σε αυτή τη δύσκολη για τη Πατρίδα μας συγκυρία να κατασκευάζουν και να εξάγουν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας (μέρη αρμάτων μάχης, αντιαεροπορικών συστημάτων, μεταγωγικών αεροσκαφών, ηλεκτροπτικά συστήματα και μέσα τηλεπικοινωνιών, σκάφη και είδη ατομικής προστασίας κλπ), που προορίζονται για τις ΕΔ ακόμα και των ισχυρότερων χωρών του κόσμου.”

Και καταλήγει στη δήλωσή του: Η Εθνικής σημασίας προσπάθεια αυτή, πρέπει να υποστηριχθεί από όλους και να μείνει έξω από τα συνήθη για τη χώρα μας, αυτοκαταστροφικά, μικροπολιτικά, μικροεπιχειρηματικά παιχνίδια.