Τα drones που χρησιμοποιούν τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν αλλάξει τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης, διεξάγοντας ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, με εκσυγχρονισμένα UAV όπως το TB2 Bayraktar ή ακόμα και με παλαιότερης τεχνολογίας, όπως το Tu-143 Reys, οδηγώντας σε «τεράστιες απώλειες» για τους Ρώσους.
Ενώ το τουρκικής κατασκευής TB2 Bayraktar συνεχίζει να είναι το πιο επιτυχημένο, με το να βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» της άμυνας της Ουκρανίας κατά των εχθρικών στρατευμάτων, άλλα drones κερδίζουν επίσης «έδαφος» στο πεδίο της μάχης παρόλο που δεν είναι τόσο ικανά όσο το TB2.
Ένα τέτοιο drone, το Tu-143 Reys, έγινε είδηση αφού η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι το κατέρριψε. Στις 15 Απριλίου, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Igor Konashenkoc, ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Tu-143 Reys. Το drone, ωστόσο, φάνηκε να καταρρίφθηκε μέρες πριν από την ανακοίνωση.
Αν και πρόκειται για ένα σύστημα χαμηλού επιπέδου που μπορεί εύκολα να καταρριφθεί από τα ρωσικά αμυντικά συστήματα, η Ουκρανία φαίνεται να είναι ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα που επιτυγχάνει μέσω αυτού του drone στη μάχη. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτά τα «απαρχαιωμένα» drones χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό των εχθρικών συστημάτων αεράμυνας.
#Ukraine: A Ukrainian Tu-143 Reys unmanned reconnaissance aircraft was shot down by the Russian forces in #Kharkiv. Such obsolete drones are believed to be used to draw out positions of enemy air defense systems. pic.twitter.com/Ix9FhOMe4N
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) April 12, 2022
Tu-143 Reys
Το Tu-143 Reys είναι ένα αναγνωριστικό UAV που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση. Ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή στη δεκαετία του 1970. Το drone είναι εξοπλισμένο με ειδικούς αισθητήρες, καθώς και όργανα φωτογραφίας, τηλεόρασης και υπέρυθρων.
Έχει μήκος οκτώ μέτρα, με φτερά που εκτείνονται στα 2,24 μέτρα. Έχει τελική ταχύτητα 950 χιλιόμετρα την ώρα. Το UAV είναι ικανό να λειτουργεί σε μέγιστο ύψος 1.000 μέτρων και η εμβέλεια πτήσης είναι 180 χιλιόμετρα.
Ωστόσο, το Tupolev Tu-143 Reys δεν είναι το μόνο drone της σοβιετικής εποχής που χρησιμοποιεί το Κίεβο εναντίον των Ρώσων εισβολέων. Ένα άλλο drone, το Tu-141, κέντρισε την προσοχή τον περασμένο μήνα όταν συνετρίβη στην πρωτεύουσα της Κροατίας αφού πέταξε από τα σύνορα της Ουκρανίας προς το Ζάγκρεμπ.
Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η Ουκρανία εκσυγχρόνισε και έκανε αυτά τα drones λειτουργικά. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που μοιάζει περισσότερο με πύραυλο cruise παρά με τυπικό drone, εκτοξεύεται σαν πύραυλος και ακολουθεί μια προκαθορισμένη διαδρομή με υπερηχητική ταχύτητα καθώς συγκεντρώνει πολλαπλούς τύπους πληροφοριών πριν από την ανάκτησή του με αλεξίπτωτο.
Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής φαίνεται να εκπληρώνουν διάφορους κρίσιμους ρόλους για τον ουκρανικό στρατό. Συγκεκριμένα, εκτός από τον εντοπισμό της αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού, το Κίεβο λέγεται ότι χρησιμοποιεί αυτά τα μοντέλα ως «drone στόχο» και πιθανώς και ως «δόλωμα».
Τα συστήματα παλαιότερης τεχνολογίας, όπως το Tu-143, μπορεί να θεωρηθούν σημαντικό πλεονέκτημα για την Ουκρανία, έστω και αν επιτύχουν την αποστολή τους μόνο μία φορά πριν καταρριφθούν.
Mε πληροφορίες από: The Eurasian Times