Tu-134: Η Ουκρανία κατέστρεψε μεταγωγικό αεροσκάφος της Ρωσίας σε αποστολή σαμποτάζ [vid]

Η Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι κατέστρεψε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ένα ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου Tu-134 σε βάση της περιφέρειας του Όρενμπουργκ, στα νότια Ουράλια, μακριά από τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Η νέα αυτή επίθεση, που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα του Σαββάτου (12.10.2024) προς Κυριακή (13.10.2024), εντάσσεται σε ένα πλαίσιο πληγμάτων που εξαπολύει η Ουκρανία στο ρωσικό έδαφος με σκοπό να διαταράξει τον εφοδιασμό και την λειτουργία των ρωσικών δυνάμεων που βομβαρδίζουν αδιάκοπα την Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022.

«Ένα μεταγωγικό αεροσκάφος Tu-134 καταστράφηκε στη Ρωσία», έγραψε στο Telegram η κύρια διοίκηση της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού, που υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας (GUR). Σύμφωνα με αυτή την πηγή, το αεροσκάφος επλήγη στο ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο Όρενμπουργκ-2 στα νότια Ουράλια, σε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων από τα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας.

Η GUR δημοσιοποίησε εικόνες που δείχνουν ένα αεροσκάφος να φλέγεται και έκανε λόγο για εμπρησμό, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι συνέβη, στο αεροσκάφος το οποίο «ανήκε στην 117η πτέρυγα αερομεταφορών των ενόπλων δυνάμεων» της Ρωσίας και σε αυτή την κατηγορία αεροσκαφών σοβιετικής κατασκευής «που έχουν χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για τη μεταφορά ηγετών του ρωσικού υπουργείου Άμυνας».

Με πληροφορίες και φωτογραφία από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / GUR