Τσαβούσογλου: Η Τουρκία απέρριψε πρόταση των ΗΠΑ να παραδώσει τους S-400 στην Ουκρανία – Τι είπε για την Ελλάδα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα αρνήθηκε να στείλει στην Ουκρανία τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε σε συνέντευξή του στο Habertürk ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσφεραν στην Άγκυρα να στείλει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 στην Ουκρανία, αλλά η Τουρκία αρνήθηκε.

«Έκαναν προτάσεις που αφορούν άμεσα την κυριαρχία μας, όπως να μας δώσουν τον έλεγχο αυτού, να το δώσουν σε άλλο μέρος. Πού είναι η ανεξαρτησία και η κυριαρχία μας;». είπε ο υπουργός.

Πέρυσι, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν είπε επίσης ότι οι ισχυρισμοί ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να προμηθεύσει την Ουκρανία με τα πυραυλικά της συστήματα S-400 με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων εναντίον της είναι ένα τέχνασμα που στοχεύει κατά της Άγκυρας και έχει στόχο να προκαλέσει προβλήματα στη χώρα.

Eπίσης, στη συνέντευξή του ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει πλέον να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35, «θέλει όμως να πάρει πίσω τα χρήματα που είχε δώσει πριν αποκλειστεί». «Τώρα που κατασκευάζουμε το δικό μας εθνικό μαχητικό αεροσκάφος, τα χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ενώ κατηγόρησε για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις που πολεμά η Τουρκία, τη FETO και το PKK.

Τι είπε για την Ελλάδα

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Πεντάγωνο είχε μακρές συνομιλίες με την Άγκυρα για την αποστολή S-400 στο Κίεβο με αντάλλαγμα την ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 και την άρση των κυρώσεων σε αυτό.

Η Τουρκία αγόρασε αρχικά τους S-400 το 2017, βυθίζοντας τη σχέση της με τις ΗΠΑ σε κρίση. Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, η κυβέρνηση Τραμπ απέβαλε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 και αργότερα επέβαλε κυρώσεις στον οργανισμό αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι εάν δεν επιλυθούν οι διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, η ένταση μπορεί να ξεσπάσει ξανά ανά πάσα στιγμή. 

Με πληροφορίες από: Defence Blog / Φωτογραφία αρχείου Reuters