Trophy: Νέες δυνατότητες για το ισραηλινό σύστημα ενεργητικής αυτοπροστασίας αρμάτων μάχης

Η ισραηλινη εταιρεία Rafael ανακοίνωσε ότι έχει εξοπλίσει το σύστημα ενεργητικής προστασίας Trophy APS με νέες δυνατότητες, για να αντιμετωπίζει τις κατακόρυφες επιθέσεις (top attack).

Η νέα δυνατότητα του Trophy αναφέρεται κυρίως στις απειλές από drones, αλλά και πυραύλους, που είναι «αδύναμο σημείο» ακόμα και για τα πιο βαριά τεθωρακισμένα οχήματα, όπως υποστηρίζει η εταιρεία.

Η ισραηλινή εταιρεία αρνήθηκε να διευκρινίσει πώς λειτουργεί η αναβάθμιση ή πότε εισήχθη για πρώτη φορά η δυνατότητα στο Trophy.

Η ικανότητα άμυνας σε «top-attack» είναι διαθέσιμη μέσω αναβάθμισης λογισμικού σε συστήματα Trophy που είναι ήδη εγκατεστημένα, σύμφωνα με την Rafael, ενώ υποστηρίζει ότι έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας 90%.

Το σύστημα χρησιμοποιείται στα ισραηλινά άρματα μάχης Merkava Mark 3 και 4 και στο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού του ισραηλινού στρατού Namer. Το Trophy εξοπλίζει επίσης τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams και έχει δοκιμαστεί σε Stryker APC και Bradley IFV.

Τον Φεβρουάριο του 2021, η Rafael υπέγραψε συμφωνία με τη Γερμανία για τον εξοπλισμό των αρμάτων μάχης Leopard 2 με το σύστημα ενεργητικής προστασίας.

Πηγή: Defense News / Φωτογραφία αρχείου Reuters