Tridon Mk2: Το νέο σύστημα αεροπορικής άμυνας με βάση το πυροβόλο Bofors 40 χιλιοστών

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν αναδείξει την ιδιαίτερη σημασία που έχει η αποτελεσματική αναχαίτιση εναέριων απειλών στο σύγχρονο πεδίο μάχης και στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία BAE Systems παρουσίασε το νέο αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό πυροβόλο 40 χιλιοστών τύπου Tridon Mk2, στο περιθώριο της Διεθνούς Αμυντικής Έκθεσης Eurosatory που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Παρίσι.

Το νέο οπλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας έχει σχεδιαστεί για να εξουδετερώνει drones, αεροσκάφη, πυραύλους cruise ακόμα και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού, ενώ όπως φαίνεται από τα κατασκευαστικά του χαρακτηριστικά, το Tridon Mk2 έχει βασιστεί στο περίφημο ναυτικό πυροβόλο Bofors των 40 χιλιοστών.

Ένα από τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα είναι ο αρθρωτός σχεδιασμός του, ο οποίος δεν επιτρέπει μόνο την εύκολη ανάπτυξη του Tridon Mk2 στο πεδίο της μάχης, αλλά ακόμα την συντήρηση, την υλικοτεχνική υποστήριξη αλλά και την ενσωμάτωση νέων εξαρτημάτων μελλοντικά, προκειμένου να καλύπτει τις επιχειρησιακές ανάγκες δυνάμεων που το χρησιμοποιούν.

Ο πυργίσκος είναι εγκατεστημένος σε φορτηγό 6×6 και το πυροβόλο έχει αποτελεσματική εμβέλεια έως και 12 χιλιόμετρα ανάλογα τον στόχο, τα πυρομαχικά που χρησιμοποιεί αλλά και την μορφολογία του εδάφους. Πρόκειται ουσιαστικά για μια λύση που καλύπτει το «κενό» στις δυνατότητες αεράμυνας που έχει δημιουργηθεί από τις απειλές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εναέριων συστημάτων.

Η κατασκευάστρια εταιρεία BAE Systems αναφέρει ότι το Tridon Mk2 μπορεί να τοποθετηθεί σε διάφορες πλατφόρμες και να χρησιμοποιηθεί εξ’ αποστάσεως, προστατεύοντας το πλήρωμα σε περίπτωση αντεπίθεσης, ενώ επίσης διαθέτει εξελιγμένους αισθητήρες και προηγμένο σύστημα ελέγχου πυρός που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα και ακρίβεια των βολών, μειώνοντας παράλληλα τυχόν παράπλευρες απώλειες.

Με πληροφορίες και από: Defense Post