Trident D5: «Χρυσά» συμβόλαια στην Lockheed Martin για τους ICBM των αμερικανικών και βρετανικών υποβρυχίων

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέθεσε στην εταιρεία Lockheed Martin δύο συμβάσεις συνολικής αξίας 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρόγραμμα ανάπτυξης και υποστήριξης των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων τύπου Trident II D5, οι οποίοι εκτοξεύονται από αμερικανικά αλλά και βρετανικά υποβρύχια.

Ειδικότερα, η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία ανέλαβε σύμβαση ύψους 2,11 δισεκατομμύρια δολάρια που αφορά αφενός την παραγωγή των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων τύπου Trident II D5 και αφετέρου την ανάπτυξης της νέας πολεμικής κεφαλής τύπου Warhead 93/Mark7.

Το δεύτερο συμβόλαιο που έδωσε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στην Lockheed Martin, αξίας 1,17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προβλέπει την υποστήριξη των υποσυστημάτων πλοήγησης και ενσωμάτωσης των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Trident II D5 στον στόλο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) του U.S Navy, ενώ στις συμβάσεις συμπεριλαμβάνονται και ξένες στρατιωτικές πωλήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τους συγκεκριμένους ICBM χρησιμοποιούν τόσο τα αμερικανικά υποβρύχια κλάσης Ohio όσο και τα βρετανικά υποβρύχια κλάσης Vanguard. Για τις ΗΠΑ, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στην πυρηνική αποτροπή ως το «ναυτικό μέρος» της περίφημης πυρηνικής «τριάδας», σε συνδυασμό με τα πυρηνικά όπλα που εκτοξεύονται από σιλό (χερσαίο μέρος) και τις βόμβες με πυρηνικές κεφαλές (αεροπορικό μέρος).

Τέλος, η πολεμική κεφαλή νέας γενιάς τύπου Warhead 93 / Mark7 αναμένεται να ενσωματωθεί στους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που θα εξοπλίσουν τα αμερικανικά υποβρύχια κλάσης Ohio και κλάσης Columbia, τα οποία θα τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία μετά το 2030. Διαθέτει βελτιωμένα κατασκευαστικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά, σε σύγκριση με τις υφιστάμενες πολεμικές κεφαλές πυρηνικών όπλων.

Με πληροφορίες από: Defense Post