Η Τουρκία επενδύει στα μη επανδρωμένα οχήματα – drones, κάτι που αποδεικνύεται τόσο από τη χρήση τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας όσο και από τις εξαγωγές τους σε χώρες όπως η Ουκρανία, ενώ η παρουσία τους στα πεδία των μαχών αποτελούν μέσο για την περαιτέρω ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Μπορεί το πρόσφατο εμπάργκο του Καναδά να διχάζει τους αναλυτές για το κατά πόσο επηρεάζεται αρνητικά ή όχι η παραγωγή τουρκικών drones, ωστόσο πρόσφατο δημοσίευμα της Sabah αποκαλύπτει ότι η Τουρκία διαθέτει περίπου 160 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
Όμως αυτό που δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη η φιλοκυβερνητική εφημερίδα είναι ότι εκτός από αυτά, η Άγκυρα διαθέτει στο οπλοστάσιο της ακόμα 1.500 drone των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας που όμως δεν φέρουν οπλισμό, περίπου διακόσια ακόμα «mini-drone» καθώς επίσης και τα 500 στρατιωτικά drone – «καμικάζι» τύπου KARGU-2.
Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που κατασκευάζει και αναπτύσσει η Τουρκία της Τουρκίας έχουν γίνει σύμβολο των στρατιωτικών της παρεμβάσεων στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ τα τελευταία χρόνια. Ο ακρογωνιαίος λίθος του στόλου της Τουρκίας είναι το περίφημο TB2 Bayraktar.
Σύμφωνα με την έκθεση, 160 οπλισμένα drones χρησιμοποιούνται επί του παρόντος από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών (MIT) και από τρίτες χώρες όπως η Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ, ενώ άλλες χώρες όπως το Πακιστάν και το Καζακστάν, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση τους.
Ωστόσο, τα τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, ενώ φαίνεται πως έχουν χρησιμοποιηθεί κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, με την τουρκική κυβέρνηση να έχει κατηγορηθεί για τη χρήση τους κατά πολιτών στα νότια σύνορα της Τουρκίας και πιο συγκεκριμένα σε περιοχές των Κούρδων.
Πηγή: Ahval / Φωτογραφία αρχείου