Η Τουρκία «έβαλε στον πάγο» τα σχέδια της για να ενεργοποιήσει τα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400, λόγω της πίεσης των ΗΠΑ και των ανησυχιών στην Άγκυρα για αμερικανικές κυρώσεις, με αποτέλεσμα ο αρνητικός αντίκτυπος από την απόκτηση των ρωσικών πυραύλων να γίνεται ιδιαίτερα αισθητός στον αμυντικό τομέα της χώρας, σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή Burak Bekdil.
Ο ίδιος ασκεί σκληρή κριτική στον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία έχει διαχειριστεί τις σχέσεις της με την Ρωσία και τις ΗΠΑ, υπό το πρίσμα της προμήθειας των S-400, λέγοντας ότι η απόκτηση των ρωσικών πυραύλων, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιείται η ενεργοποίησή τους, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως «η αμυντική βιομηχανία μπορεί να πάθει ζημιά από λανθασμένους χειρισμούς στη διπλωματία και την εξωτερική πολιτική». διπλωματία».
Ο Τούρκος αναλυτής υπενθυμίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει την Τουρκία με την επιβολή ακόμα περισσότερων μέτρων και κυρώσεων σε περίπτωση ενεργοποίησης των συστημάτων S-400, ωστόσο τώρα η η τουρκική πλευρά «εκβιάζει» την Ουάσινγκτον αλλά και το NATO με το ενδεχόμενο να αποκτήσει τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς Su-57 ως «αντικαταστάτες» των αμερικανικών F-35.
Το TF-X και η θέση των Ρώσων
Στο πλαίσιο αυτό ο Burak Bekdil τονίζει επίσης πως: «Οι Αξιωματικοί της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας γνωρίζουν πολύ καλά ότι η μετάβαση από αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από το NATO σε ρωσικά αεροσκάφη, μετά από 70 χρόνια συμμετοχής στη Συμμαχία, δεν είναι το ίδιο με το να αλλάζεις ένα αμερικανικό αυτοκίνητο με ένα ιαπωνικό. Απαιτείται η κατασκευή μιας νέας επιχειρησιακής δομής, η τροποποίηση όχι μόνο των αεροπορικών βάσεων, αλλά και η εκπαίδευση πληρωμάτων υποστήριξης και συντήρησης, μια διαδικασία αρκετά δαπανηρή, χρονοβόρα και με πολλές τεχνολογικές δυσκολίες και εμπόδια».
Από την άλλη, η Τουρκία «περηφανεύεται» για το δικό της πρόγραμμα εγχώριων μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς TF-X, αλλά το αφήγημα της τουρκικής κυβέρνησης είναι μόνο για εγχώρια πολιτική κατανάλωση, με τον Τούρκο αρθρογράφο να λέει κατηγορηματικά: «Αυτά είναι παραμύθια που οι Τούρκοι λατρεύουν να ακούν». Σε ό,τι αφορά την ρωσική πλευρά, για την μη ενεργοποίηση των πυραύλων S-400, ο ίδιος συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως η Μόσχα φαίνεται να ενδιαφέρεται ελάχιστα για το τι μπορεί να κάνει η Τουρκία με τα όπλα. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα είχε δηλώσει ότι: «Η πώληση έγινε. Πήραμε τα χρήματά μας. Οι Τούρκοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν με τους πυραύλους. Να πηγαίνουν στην παραλία με αυτούς ή να τους χρησιμοποιούν για να μεταφέρουν πατάτες. Δεν μας απασχολεί».
Πηγή: Ahval / Φωτογραφίες αρχείου