Η Τουρκία δείχνει με έμπρακτο τρόπο την πρόοδο που σημειώνει σε εξοπλιστικά προγράμματα όχι μόνο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, αλλά και συμμαχικών κρατών – εταίρων, όπως το Πακιστάν, καθώς στις 23 Σεπτεμβρίου διεξήχθη στα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης αφενός η τελετή παράδοσης της κορβέτας PNS Babur κλάσης «ADA» στο πακιστανικό Πολεμικό Ναυτικό και αφετέρου η καθέλκυση των δύο περιπολικών ανοικτής θαλάσσης TCG Akhisar και TCG Koçhisar κλάσης Hisar.
Στην τελετή έδωσαν το «παρών» ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και ο Πακιστανός ομόλογός του, καθώς επίσης εκπρόσωποι του τουρκικού και πακιστανικού Πολεμικού Ναυτικού αλλά και στελέχη των αμυντικών εταιρειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης των πακιστανικών κορβετών κλάσης ADA, το οποίο προβλέπει βάσει συμφωνίας την παράδοση συνολικά 4 μονάδων επιφανείας μέχρι το 2025, εκ των οποίων τα δύο πρώτα πλοία θα ναυπηγηθούν στην Τουρκία και τα άλλα δύο στο Πακιστάν.
Οι νέες κορβέτες
Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά των κορβετών κλάσης ADA, διαθέτουν σύστημα πρόωσης CODAG που περιλαμβάνει 1 αεριοστρόβιλο και 2 κινητήρες ντίζελ, που μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων και μέγιστη εμβέλεια πλεύσης 3.500 ναυτικά μίλια με 15 κόμβους. Έχουν πλήρωμα τουλάχιστον 93 ατόμων, μήκος 99,5 μέτρα και εκτόπισμα 2.926 τόνων. Ως προς την διαμόρφωση των πακιστανικών κορβετών, δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές πληροφορίες, ωστόσο έχουν υπάρξει αναφορές που έκαναν λόγο για:
- ναυτικό πυροβόλο των 76 χιλιοστών.
- σύστημα κάθετης εκτόξευσης τύπου Albatross 12 κελιών για πυραύλους επιφανείας – αέρος.
- δύο τριπλούς εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας – επιφανείας.
- δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες των 324 χιλιοστών.
- οπλικό σύστημα εγγύς προστασίας των 35 χιλιοστών (CIWS) τύπου «GOKDENIZ».
- τηλεχειριζόμενο πολυβόλο των 25 χιλιοστών.
Açık Deniz Karakol Gemileri TCG Akhisar🇹🇷ve TCG Koçhisar’ın🇹🇷Denize İniş ve Pakistan MİLGEM Projesi’nin 1’inci Gemisi PNS BABUR’ün🇵🇰 Geçici Kabulü ülkemize, milletimize, dost ve kardeş ülke Pakistan'a hayırlı olsun.
Türk savunma sanayinin üstün teknolojilerle donattığı… pic.twitter.com/4G3mHJTnzt
— Prof. Dr. Haluk Görgün (@halukgorgun) September 23, 2023
Τα OPV κλάσης Hisar
Από την άλλη, η καθέλκυση των δύο περιπολικών ανοικτής θαλάσσης κλάσης Hisar αποδεικνύει ότι η Τουρκία επενδύει στην ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας με μονάδες επιφανείας που έχουν όλα «τα προσόντα» για να προβάλλουν ισχύ λόγω των οπλικών συστημάτων και του εξοπλισμού που φέρουν, με αποτέλεσμα ο τουρκικός Τύπος να αναφέρει ότι ουσιαστικά έχουν δυνατότητες κορβέτας.
Συγκεκριμένα τα δύο αυτά OPV μεταξύ άλλων θα έχουν:
- Ναυτικό πυροβόλο 76 χιλιοστών.
- Δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα των 12,7 χιλιοστών.
- οπλικό σύστημα εγγύς προστασίας των 35 χιλιοστών (CIWS) τύπου «GOKDENIZ».
- Σύστημα κάθετης εκτόξευσης οκτώ κελιών για πυραύλους επιφανείας – αέρος τύπου HISAR-RF.
- Εκτοξευτές για οκτώ πυραύλους επιφανείας – επιφανείας τύπου Atmaca.
Πέρα από τον οπλισμό, τα νέα περιπολικά ανοικτής θαλάσσης που κατασκευάζει η Τουρκία έχουν μήκος 99,5 μέτρα, πλήρες εκτόπισμα 2.300 τόνων, πλατφόρμα προσγείωσης και υπόστεγο για να φιλοξενήσουν ελικόπτερα τύπου SH-70 Seahawk και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) στο μέλλον. Επίσης, μπορούν να αναπτύξουν μέγιστη ταχύτητα 24 κόμβων και μέγιστη εμβέλεια πλεύσης 4.500 ναυτικά μίλια με 12 κόμβους.