«Τουρκία – Ουκρανία συμμαχία» με πάνω από 30 διμερείς αμυντικές συμφωνίες

Η Τουρκία  θέλει να βελτιώσει την αμυντική συνεργασία της με την Ουκρανία, στο πλαίσιο της πίεσης που δέχεται από τις ΗΠΑ, λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων αεροπορικής άμυνας S-400, κάτι που έχει γίνει ήδη με την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου TB2 Bayraktar στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, για την ουκρανική αμυντικής βιομηχανία, Militarnyi, η Τουρκία και η Ουκρανία αναμένεται να προχωρήσουν σε περισσότερες από 30 κοινές αμυντικές συμφωνίες και έργα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα κοινά αναπτυξιακά προγράμματα Τουρκίας και Ουκρανίας, που αφορούν την αμυντική βιομηχανία, έχουν ξεπεράσει τα τριάντα σε αριθμό.

Drone τύπου TB2 Bayraktar

Η εταιρική σχέση των δύο χωρών

Η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε  στο περιθώριο της έκθεσης SAHA Expo-2021 στην Κωνσταντινούπολη. Η εκδήλωση διεξήχθη υπό την αιγίδα του  İstanbul Defense & Aerospace Cluster Association (SAHA). Ο Vadym Nosdria, Γενικός Διευθυντής της SE «Ukrspetsexport» αναγνώρισε ότι η Ουκρανία και η Τουρκία έχουν παρόμοιους στόχους που προσβλέπουν την επέκταση των δυνατοτήτων της αμυντικής βιομηχανίας και την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών τους.

Ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία δήλωσε από την πλευρά του ότι οι τουρκικές αμυντικές εταιρείες ανοίγουν αντιπροσωπείες στην Ουκρανία και έχει ξεκινήσει ήδη η κατασκευή αρκετών γραφείων και εγκαταστάσεων. Κατά τη διάρκεια της  έκθεσης «SAHA Expo-2021», η τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar, που κατασκευάζει τα drones Bayraktar,  παρήγγειλε κινητήρες τζετ τύπου АІ-322F και АІ-25TLT από την ουκρανική κρατική επιχείρηση «Ivchenko-Progress».

Με πληροφορίες από: Defence Blog