Τουρκία: Μετά το «άκυρο» στα F-35 θα «φορτώσει» το ελικοπτεροφόρο Anadolu με drones

Ένα πρόσφατο δημοσίευμα του Defense News αποκαλύπτει την πρόθεση που έχει η Τουρκία όταν καταφέρει να θέσει σε λειτουργία το ελικοπτεροφόρο της TCG Anadolu, που είναι η τοποθέτηση δεκάδων μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων αντί των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35, όπως ήλπιζε αρχικά.

Όπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της γνωστής κατασκευάστριας εταιρείας Baykar, του γνωστού γαμπρού του Προέδρου Ερντογάν, η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει στραφεί στην παραγωγή και την ανάπτυξη εγχώριας σχεδίασης drone, μετά το «άκυρο» των ΗΠΑ στο πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35.

Ο Haluk Bayraktar δήλωσε ότι στόχος της τουρκικής εταιρείας είναι να αναπτυχθεί ένα μ επανδρωμένο εναέριο όχημα μάχης (Unmanned Combat Aerial Vehicle) που θα έχει την ικανότητα να προσγειώνεται και να απογειώνεται επιτυχώς από το μελλοντικό τουρκικό ελικοπτεροφόρο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος αποκάλυψε ότι ένα νέο drone βρίσκεται υπό ανάπτυξη και έχει την ονομασία «TB3» και αποτελεί το νέο μοντέλο της γνωστής σειράς drone TB2 που έχουν επιχειρήσει στη Συρία αλλά και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αν και η Τουρκία αναμένει την επιχειρησιακή λειτουργία του «Anadolu» φέτος, οι νέες αλλαγές που θα υποστεί το κατάστρωμά του για να επιτρέψει την λειτουργία των drones, ίσως πάει το χρονοδιάγραμμα πίσω.

Πηγή: Defense News / Φωτογραφία αρχείου