Η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων πολεμικών αεροσκαφών της, καθώς – όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters – ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ προσπαθεί να εκσυγχρονίσει την Πολεμική Αεροπορία της, από τότε που «ναυάγησε» η αγορά αεροσκαφών F-35, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Η πρόταση συμφωνίας για τα F-16, αξίας δισεκατομμυρίων, έχει πάρει τη συνήθη οδό μέσω της διαδικασίας Εξωτερικών Στρατιωτικών Πωλήσεων, η οποία υπόκειται στην έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ καθώς και από το Κογκρέσο των ΗΠΑ που μπορεί να μπλοκάρει ανάλογες συμφωνίες. «Ως θέμα πολιτικής, το State Department δεν επιβεβαιώνει ή σχολιάζει τις προτεινόμενες αμυντικές πωλήσεις ή μεταφορές, έως ότου αυτές κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο», δήλωσε εκπρόσωπός του. Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 stealth μαχητικά F-35, επίσης κατασκευασμένα από την Lockheed Martin Corp (LMT.N), αλλά εξαιρέθηκε από το πρόγραμμα το 2019, αφού απέκτησε ρωσικά συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400. Οι σχέσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ πέρασε άνευ προηγουμένου αναταράξεις τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω διαφωνιών σχετικά με την πολιτική στη Συρία, τους στενότερους δεσμούς της Άγκυρας με τη Μόσχα, τις ναυτικές φιλοδοξίες της στην ανατολική Μεσόγειο, τις κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον κρατικής τουρκικής τράπεζας και την καταπάτηση δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία.
Το αίτημα για τα αεροσκάφη F-16 πιθανότατα θα δυσκολευτεί – πάντα κατά το Reuters – να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, όπου το «κλίμα» για την Τουρκία έχει επιβαρυνθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της αγοράς από την Άγκυρα των S-400 και της προβληματικής πορείας της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η αγορά των S-400 από την Άγκυρα προκάλεσε επίσης κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ουάσινγκτον έβαλε στη μαύρη λίστα τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, τον επικεφαλής της, Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλους τρεις υπαλλήλους.
Έκτοτε, οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία να μην αγοράσει περαιτέρω ρωσικά όπλα. Αλλά την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να σκοπεύει να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα S-400 από τη Ρωσία, μια κίνηση που θα μπορούσε να εμβαθύνει τη ρήξη με την Ουάσινγκτον. Στο αμερικανικό Κογκρέσο αυτή την περίοδο υπάρχει διακομματική υποστήριξη για να ωθήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην Άγκυρα, κυρίως για την αγορά ρωσικών όπλων και το ιστορικό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Άγκυρα έχει περιοριστεί να δηλώσει ότι ελπίζει σε καλύτερους δεσμούς υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Πηγή: reuters.com