Κι ενώ το ρωσικό stealth μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς Su-57 βρίσκεται πλέον σε επιχειρησιακή λειτουργία στις τάξεις της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι μπορούν πλέον να το συγκρίνουν με το αντίστοιχο αμερικανικό μαχητικό F-35, μια σύγκριση που άτυπα έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια μεταξύ των φανατικών των μαχητικών αεροσκαφών.
Στο πλαίσιο αυτό, ένας εκ των πιο θρυλικών Ρώσων πιλότων μίλησε για το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς πολλαπλών ρόλων της Μόσχας έδωσε την δικά του «απάντηση» στη σύγκριση με το F-35, «αδειάζοντας» κυριολεκτικά το αμερικανικό μαχητικό χαρακτηρίζοντας το ως «άχρηστο σε μια αερομαχία».
Ο διάσημος Ρώσος πιλότων δοκιμών Magomed Tolboyev ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι στο πλαίσιο μιας αερομαχίας το ρωσικό μαχητικό θα καταρρίψει εύκολα το Su-57 εύκολα θα καταρρίψει το F-35, καθώς το αμερικανικό μαχητικό υπό τέτοιες συνθήκες είναι άχρηστο καθώς δεν μπορεί να κάνει ελιγμούς, παρά τα ισχυρά και προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτει».
Το «λαμπρό μαχητικό» και το πεδίο μάχης
Στη συνέχεια ο ίδιος τόνισε ότι το Su-57 είναι ένα «λαμπρό μαχητικό» ωστόσο σημείωσε ότι πλέον η εποχή όπου σημειώνονταν αερομαχίες μεταξύ μαχητικών όπως στην γενιά του, έχει περάσει, καθώς πλέον η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, ενώ το σύγχρονο πεδίο μάχης είναι τόσο πολύπλοκο, με την ύπαρξη συστημάτων υποστήριξης και ηλεκτρονικού πολέμου.
Ένα από τα χαρακτηριστικά του μαχητικού Su-57 είναι ο συνδυασμός της υψηλής ευελιξίας του και της ικανότητάς του να πραγματοποιεί πτήσεις με υπερηχητική ταχύτητα, ενώ φυσικά είναι εφοδιασμένο με τους τελευταίους τύπους ηλεκτρονικών συσκευών πτήσης. Θεωρείται δε πως είναι εξαιρετικά δύσκολη η ανίχνευσή του, κάτι που κατά τις ρωσικές πηγές εγγυάται την υπεροχή του έναντι των ανταγωνιστικών αεροσκαφών.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις αναμένεται να παραλάβουν 94 αεροσκάφη και ελικόπτερα μέχρι το 2025, εκ των οποίων 22 από αυτά θα είναι τα stealth μαχητικά αεροσκάφη Su-57, που θα ενταχθούν στις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις μέχρι το 2024, ενώ ο στόχος είναι ο αριθμός αυτός να φτάσει τα 76 αεροσκάφη συνολικά μέχρι το 2028.
Πηγή: TASS / Φωτογραφία αρχείου Reuters