«Το ρωσικό stealth βομβαρδιστικό PAK DA δεν θα πετάξει ποτέ» λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι

Ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας στο 19FortyFive, ισχυρίστηκε ότι το σχεδιαζόμενο νέο stealth στρατηγικό βομβαρδιστικό της Ρωσίας, το PAK DA, «δεν θα πετάξει ποτέ».

Ένας δεύτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας υποστήριξε αυτή τη δήλωση, ισχυριζόμενος ότι η Μόσχα πιθανότατα δεν έχει «τους πόρους, την τεχνολογική βάση, την τεχνογνωσία και φυσικά τα χρήματα που απαιτούνται για να κατασκευάσει οποιοδήποτε stealth βομβαρδιστικό στο άμεσο μέλλον».

Πηγές από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, υποστηρίζουν ότι με βάση πληροφορίες που έχουν συλλέξει, έχουν σοβαρές αμφιβολίες για την κατασκευή του PAK DA.

Μία αμυντική πηγή δήλωσε ότι το ρωσικό βομβαρδιστικό «φαίνεται πολύ καλό στις Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις αποδόσεις αναλυτών σε ιστότοπους άμυνας στο διαδίκτυο, ωστόσο, θα παραμείνει εκεί που είναι: στο σχέδιο».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, η πρώτη επίσημη επίδειξη και παρουσίαση του PAK DA στο ευρύ κοινό αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2023, την χρονιά δηλαδή που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του πρωτότυπου μοντέλου.

Σύμφωνα με στοιχεία από ανοιχτές πηγές πληροφόρησης και δηλώσεις υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων, το νέο stealth στρατηγικό βομβαρδιστικό νέας γενιάς κατασκευάζεται από την εταιρεία Tupolev και θα διαθέτει μια σειρά από προηγμένα αμυντικά συστήματα, που θα του παρέχουν μεγάλη και απαραίτητη προστασία από αντιαεροπορικά βλήματα και άλλων ειδών εχθρικά μέσα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε πρόσφατα το ρωσικό πρακτορείο TASS, η Ρωσία δοκιμάζει τον κινητήρα επόμενης γενιάς με την κωδική ονομασία «Izdeliye RF» που αναμένεται να ενσωματωθεί στο νέο  προηγμένο stealth στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος.