Το πρώτο τουρκικό TB2 Bayraktar ολοκλήρωσε 10.000 ώρες πτήσης και αποσύρθηκε [vid]

Η Τουρκία απέσυρε από την ενεργό υπηρεσία το πρώτο εγχώρια κατασκευασμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος TB2 Bayraktar, το οποίο ολοκλήρωσε τη διάρκεια ζωής του, έχοντας φτάσει 10.000 ώρες πτήσης.

Το TB2 Bayraktar με αριθμό S5, αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 2014, και διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο σε πολυάριθμες τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ πλέον, μετά την απόσυρσή του θα συνεχίσει να επιχειρεί με την κατασκευάστρια εταιρεία Baykar για σκοπούς εκπαίδευσης και έρευνας.

Η Διοίκηση των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων παρέλαβε ένα νέο TB2 Bayraktar, με αριθμό ουράς T510, δωρεάν, ως αντάλλαγμα.

Με ποσοστό εγχώριας παραγωγής 93%, το TB2 Bayraktar είναι το μακροβιότερο drone της Τουρκίας, όπως αναφέριε σε ανακοίνωσή της η Baykar.

Έκανε ρεκόρ στην ιστορία της τουρκικής αεροπορίας πετώντας σε ύψος 27.030 ποδιών και ολοκληρώνοντας μια πτήση 27 ωρών χωρίς στάση κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης στο Κουβέιτ το 2019, υπό ακραίες συνθήκες.

Τα τουρκικά drones έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Λιβύη, την Ουκρανία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, και χρησιμοποιούνται επί του παρόντος από 33 χώρες. Από τον Σεπτέμβριο του 2024, τα Bayraktar υπηρετούν στα αποθέματα έξι κρατών μελών του ΝΑΤΟ και τεσσάρων χωρών μελών της ΕΕ. Η Αλβανία ήταν η τελευταία χώρα που αγόρασε τα τουρκικά UAV.

Έχουν επίσης συμμετάσχει σε μη στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως αποστολές έρευνας και διάσωσης κατά τους σεισμούς του 2020 και του 2023 στην Τουρκία, καθώς και στις προσπάθειες εντοπισμού και πρόληψης δασικών πυρκαγιών.

Η Baykar αντλεί πάνω από το 90% των εσόδων της από εξαγωγές, εξασφαλίζοντας 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το 2023.

Πηγή: Baykar