Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ήθελε να αγοράσει τα ελληνικά F-16 Block 30, αλλά δεν τα κατάφερε

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ (US Navy) προσπάθησε να αποκτήσει μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30 από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Την αποκάλυψη έκανε ο διοικητής της Σύνθετης Μοίρας Μαχητικών -13 (Fighter Squadron Composite – VFC-13), Traver Fordham, η οποία εδρεύει στο Ναυτικό Σταθμό Joint Reserve Base (JRB) στο Fort Worth του Τέξας.

Αποστολή της συγκεκριμένης Μοίρας είναι η αναπαράσταση εχθρικών αεροπορικών απειλών για την εκαπίδευση των δυνάμεων του US Navy.

Με αφορμή την παραλαβή ακόμη ενός F-16, στις 27 Αυγούστου, ο Αμερικανός αξιωματικός δήλωσε ότι αρχικά η Μοίρα προσπάθησε να αγοράσει μεταχειρισμένα F-16 Block 30 από την Ελλάδα, για να τα μετατρέψει σε «εχθρικά μαχητικά» (red air agressors). Ωστόσο, η αγορά αντιμετώπισε επιπλοκές και το US Navy στράφηκε σε εναλλακτικές λύσεις.

Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το ποιες ήταν αυτές οι επιπλοκές, ο Fordham είπε πως η υπηρεσία «άρπαξε» την ευκαιρία της απόσυρσης μαχητικών F-16 από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία (USAF) την ίδια περίοδο, τα οποία είχαν ακόμη 2.000-3.000 ώρες πτήσης.

«Όταν θέλαμε να επεκτείνουμε τις μοίρες εχθρικής απεικόνισης αξιολογήσαμε τα νέας κατασκευής F-16, αλλά ήταν πολύ δαπανηρά και χρονοβόρα, επομένως εξετάσαμε μεταχειρισμένες επιλογές. Αφού αντιμετωπίσαμε προβλήματα με τις αγορές από την Ελλάδα, αξιοποιήσαμε το σχέδιο της Πολεμικής Αεροπορίας (των ΗΠΑ) να αποσύρει περισσότερα από 30 F-16», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματικός.

Αν και δεν μίλησε ξεκάθαρα για τον συγκεκριμένο τύπο μαχητικών, πριν λίγα χρόνια η Ελλάδα είχε λάβει προσφορές από χώρες για να πουλήσει τα Block 30, πριν πάρει την απόφαση να τα εκσυγχρονίσει. Η Κροατία και τα ΗΑΕ είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να αγοράσουν τα μεταχειρισμένα μαχητικά.

Ποια είναι τελικά η μοίρα των ελληνικών F-16 Block 30

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Υπουγός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι τα παλαιότερα και διαφορετικού τύπου μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας, όπως τα F-4, τα Mirage και τα F-16 Block 30, πρέπει να αποσυρθούν και να πωληθούν, χάριν της ομοιομορφίας του στόλου, το οποίο το 2030 θα επιχειρεί με τρεις τύπους αεροσκαφών, τα F-16 Viper, τα Rafale και τα F-35.

Από τότε, πλήθος δημοσιευμάτων κάνουν λόγο για παραχώρηση των ελληνικών μαχητικών στην Ουκρανία, ισχυρισμοί οι οποίοι έχουν διαψευθεί πολλές φορές από τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον ΥΕΘΑ Νίκο Δένδιας.

Παρά τις δηλώσεις Δένδια για την πώληση των μαχητικών, η Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει την αναβάθμιση των 32 F-16 Block 30.

‘Οπως έχει γράψει το OnAlert.gr, με δεδομένο ότι τα Βlock 30 διαθέτουν δυνατότητα να «γράψουν» ακόμη χιλιάδες ώρες πτήσης, το ζητούμενο είναι η προσθήκη του συστήματος σύζευξης Link-16 αλλά και ενός πιο σύγχρονου ραντάρ το οποίο θα μπορεί να υποστηρίξει νέα όπλα, όπως οι αντιπλοικοί Harpoon, τους οποίους ήδη έχει στο στόχαστρο της η Πολεμική Αεροπορία. Έτσι, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν επαφές με την κατασκευάστρια εταιρεία αλλά και με την USAF, ώστε να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες εκσυγχρονισμού των μαχητικών της 330 Πολεμικής Μοίρας «ΚΕΡΑΥΝΟΣ».