Το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας εξοπλίζει το στόλο του με παραισθησιογόνα όπλα – ΦΩΤΟ

Νέα όπλικά συστήματα που προκαλούν παραισθήσεις, τύφλωση, ζαλάδες και τάσεις για εμμετό τοποθετεί η Ρωσία σε πλοία του Πολεμικού της Ναυτικού.

Η Ρωσία συνεχίζει τον εξοπλισμό και την ενίσχυση του Πολεμικού της Ναυτικού με την κατασκευή νέων πολεμικών πλοίων, αλλά και νέων οπλικών συστημάτων. Πέρα από τους νέους πυραύλους και τα ραντάρ, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό εγκαθιστά νέα μη θανατηφόρα όπλα σε αρκετά πολεμικά του πλοία, τα οποία έχουν σκοπό να αποπροσανατολίσουν όσους τα κοιτάζουν, προκαλώντας παραισθήσεις, ναυτία και ζάλη.

Τα νέα αυτά όπλα σχεδιάζονται επίσης για να παρεμποδίζουν τα συστήματα στόχευσης και ορισμένα οπλικά συστήματα.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν είναι καινούργια, καθώς χρονολογείται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και, αν και έξυπνη, δεν θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστη ως όπλο.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας, το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας έχει εγκαταστήσει τους οπτικοακουστικούς σταθμούς παρεμβολής, 5P-42 Filin, της εταιρίας Ruselectronics σε φρεγάτες της κατηγορίας Admiral Gorshkov και σε φρεγάτες κατηγορίας Project 22350 που βρίσκονται υπό κατασκευή.

Το 5P-42 Filin έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται τις βραδινές ώρες, δημιουργώντας γρήγορους παλμούς φωτός που θα θαμπώνουν και αποπροσανατολίζουν όσους τα κοιτούν.

Τα φώτα που αναβοσβήνουν δεν δημιουργούν μόνο φυσικές οχλήσεις, αλλά προκαλούν επίσης περίπου στο 20% όσων τα κοιτούν παραισθήσεις.

Κατά τις δοκιμές του οπλικού συστήματος 5P-42 Filin, τα θύματα της επίδρασης του όπλου αντιμετώπισαν δυσκολίες στην σκόπευση, παρουσίασαν συμπτώματα αποπροσανατολισμού, ναυτίες, ζαλάδες, αλλά και παραισθήσεις.

Το 5P-42 Filin μπορεί επίσης να καταστείλει τα στρατιωτικά ηλεκτρονικά συστήματα που λειτουργούν στο οπτικό φάσμα, συμπεριλαμβανομένων των φασματόμετρων υπέρυθρων λέιζερ, των γυαλιών νυχτερινής όρασης και των εκτοξευτών αντιαρματικών πυραύλων σε απόσταση έως πέντε χιλιομέτρων.

Αν και τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης συχνά δημοσιεύουν προπαγανδιστικά θέματα, η συγκεκριμένη εξέλιξη φαίνεται να είναι πραγματική.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί η Ρωσία πιστεύει ότι το Filin αξίζει το κόστος.

Σε μια ναυμαχία μεταξύ πλοίων το Filin δεν είναι πραγματικά τόσο χρήσιμος, αν και θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για την παρεμπόδιση εχθρικών ελικοπτέρων και μικρών σκαφών, και ίσως ακόμη και εναντίον drones.

Θα έχει αποτέλεσμα το νέο οπλικό σύστημα της Ρωσίας; Θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της και άλλα Πολεμικά Ναυτικά; Μόνο ο χρόνος θα δείξει.

Πηγή Popular Mechanics