Τι «διπλοπληρωμένο» τιμολόγιο των ΕΑΣ και το «μπέρδεμα» Καμμένου με κατασχεμένα πυρομαχικά

Αρκετα διαφορετικά απ ότι ειπε ο κ Καμμενος φαινεται να ειναι τα δεδομένα σε μια υπόθεση με πυρομαχικα που ανεφερε  ο ΥΕΘΑ στις 12/6 στην εκπομπή Καμπουράκη-Οικονομέα στο Mega με διπλοπληρωμένα τιμολόγια: Μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε ο Υπουργός στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ- πρώην ΠΥΡΚΑΛ/ΕΒΟ) και σε υποτιθέμενη αγορά 200.000 ευρώ από τον προηγούμενο διευθύνοντα σύμβουλο για πυρίτιδα που είχε κατασχεθεί όταν ο ίδιος ήταν υπουργός στην κυβέρνηση της Ν.Δ. . Οπως μαθαινουμε από αξιόπιστες πηγές όλα δείχνουν ότι  ναι μεν υπήρξε  περιστατικο διπλοπληρωμής τιμολογίου , αλλά το λάθος το εντοπισε μόνη της η κρατική εταιρια, η ίδια κινησε τις διαδικασίες και πήρε αμεσως πίσω τα χρήματα της και ο κ Καμμενος – σωστα- διέταξε έλεγχο. Μια ακόμα διαφορά είναι ότι αυτα τα πυρομαχικα που πουλουσαν τα ΕΑΣ δεν ηταν αυτα που είχαν κατασχεθει από το Λιμενικό το 2004 επί Καμένου.

Ας δούμε κατα αρχήν τι είπε ο κ Καμενος  στην  συνέντεξή του στο MEGA στις 12/6 στην εκπομπή Καμπουράκη-Οικονομέα -απόσπασμα των οποίων δημοσιευσαμε χθες:

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ό,τι είναι και είναι παράνομο και το βρείτε να τους βάζετε μέσα κατ’ ευθείαν.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όλοι οι φάκελοι έχουν πάει στην κυρία Ράϊκου. Ξέρετε ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, που έφυγε τώρα πριν από λίγο, είχε υπογράψει τιμολόγια για να αγοράσει εκρηκτικά από ένα κατασχεμένο πλοίο το οποίο – ο Θεός ήθελε – ήταν πλοίο που το είχα κατασχέσει εγώ όταν ήμουν Υπουργός και θυμόμουν ότι η πυρίτιδα είχε δοθεί; Η πυρίτιδα είχε αγοραστεί από το 2006. Και μου φέρνουν τιμολόγιο, λέω «τι τιμολόγια έχουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα;» και μου φέρνουν και βρίσκω μέσα 200.000 ευρώ σε τιμολόγια.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μέσα. Στον εισαγγελέα όλοι.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα δεν κάνουμε άλλη δουλειά (..)».

Η πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με τις πηγές μας, είναι διαφορετική.

Η κατάσχεση εκρηκτικών από το Λιμενικό Σώμα (Λ.Σ.)  την περίοδο που ήταν Υπουργός ο κ. Καμένος έγινε το 2004 από το πλοίο Baltic sky. Τα κατασχεμένα εκρηκτικά  ιδιοκτησίας Λ.Σ. βρίσκονται αποθηκευμένα σε αποθήκες της ΕΑΣ (και μάλιστα επειδή το Λ.Σ. δεν πληρώνει φύλαχτρα στην ΕΑΣ όπως προβλέπει η σύμβαση ΕΑΣ-Λ.Σ. η εταιρία έχει κάνει αγωγές εναντίον του Λ.Σ. και έχουν ήδη βγει δικαστικές αποφάσεις σε βάρος του Λ.Σ.)

Τρια χρόνια πριν ( το 2001) μια άλλη εταιρία, M.L.Μ. με έδρα Η.Π.Α, είχε φέρει  στην Ελλάδα μέρη πυρομαχικών  για εξαγωγή σε τρίτη εμπόλεμη Χώρα. Επειδή τότε δεν πήρε άδεια εξαγωγής ζήτησε από τα ΕΑΣ το 2014 να αποθηκευτούν αυτά τα είδη πυρομαχικών  σε αποθήκες της και να αξιοποιούνται σε προνομιακές τιμές σε εξαγωγικές συμβάσεις  της ΕΑΣ σε πελάτες της ΕΑΣ ή σε πελάτες που θα έστελνε στην ΕΑΣ η ξένη εταιρία. Πράγματι, όπως μας είπαν οι πηγές μας,  μέρος αυτών των προιόντων χρησιμοποιήθηκε σε εξαγωγές της ΕΑΣ.   

Στο τέλος του 2014 η M.L.M. εξέδωσε προς την ΕΑΣ τιμολόγια πώλησης για ορισμένα είδη που είχε χρησιμοποιήσει η ΕΑΣ σε εξαγωγή της σε εξαγωγικό της συμβόλαιο τα προηγούμενα χρόνια. Τα τιμολόγια αυτά, μας είπαν,, πληρώθηκαν σε μια περίοδο αναταραχής στην εταιρία λόγω της υλοποίησης του προγράμματος  οικιοθελών αποχωρήσεων και ειδικά όταν είχαν αποχωρήσει ή μετακινηθεί  στελέχη της εταιρίας που είχαν την αρμοδιότητα παρακολούθησης αυτής της υπόθεσης δηλαδή ο αρμόδιος αποθηκάριος, η αρμοδία για τις πληρωμές και η υπεύθυνη οικονομικού. Αμέσως μετά την πληρωμή οι υπηρεσίες της εταιρίας διαπίστωσαν ότι τα τιμολόγια που είχε εκδώσει η M.L.M. στο τέλος του 2014 είχαν ήδη πληρωθεί ξανά το 2006 και κινήθηκε η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων. ΌΠως μας μετεφερε η πηγή μας, η M.L.M. παραδέχθηκε το λάθος της και επέστρεψε τα χρήματα στην εταιρία( ΕΑΣ). Για το περιστατικό της διπλής πληρωμής ενημερώθηκε ο κ. Καμένος ο οποίος έδωσε εντολή ελέγχου που ήδη διεξήχθη από τους »αδιάφθορους».

Συμπερασματικά: άλλη είναι η υπόθεση της κατάσχεσης των εκρηκτικών  που έγινε την περίοδο που ήταν υπουργός ο κ.  Καμένος το 2004 και άλλη η περίπτωση του λάθους της διπλής πληρωμής που έγινε αμέσως αντιληπτή από την ΕΑΣ και έγινε επιστροφή χρημάτων.Και βεβαιως σωστα έκανε ο κ Καμενος που όταν έμαθε κατι  ( ακόμα και αν του το ανέφερε η ίδια η εταιρία ή του το »σφύριξαν») και διέταξε έρευνα.
 Να δούμε βεβαίως και το πόρισμα.