Η Ουκρανία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς – Harpoon ή Storm Shadows – για να χτυπήσει την Κριμαία, τη χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, σε μια πιθανή μεγάλη κλιμάκωση της εμπλοκής της Δύσης στον πόλεμο, αναφέρει δημοσίευμα των βρετανικών Times, της 9ης Φεβρουαρίου 2023.
Ο Ρίσι Σουνάκ υποσχέθηκε να στείλει στην Ουκρανία περισσότερη στρατιωτική βοήθεια μετά την επίσκεψη του προέδρου Ζελένσκι στη Βρετανία αυτή την εβδομάδα. Πλέον διεξάγονται συζητήσεις – σημειώνουν οι The Times – για το εάν αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon ή Storm Shadows.
Πηγές άμυνας της Ουκρανίας επιβεβαίωσαν στους Times ότι το Κίεβο θα ήταν έτοιμο να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους για να χτυπήσει την Κριμαία μετά την γνωστοποίηση του Ζελένσκι ότι όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας από δυτικούς συμμάχους θα χτυπούσαν «βαθιά στα κατεχόμενα εδάφη».
Ο Ζελένσκι συναντήθηκε με Ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, όπου ανανέωσε το αίτημα για μαχητικά αεροσκάφη, καθώς η Ρωσία φαινόταν να εξαπολύει μια πολυαναμενόμενη επίθεση στην ανατολική Ουκρανία. «Αμυνόμαστε ενάντια στην πιο αντιευρωπαϊκή δύναμη του σύγχρονου κόσμου», είπε ο Ζελένσκι. «Υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας – εμείς οι Ουκρανοί στο πεδίο της μάχης – μαζί με εσάς».
⚡️Ukraine prepared to use British missiles to strike Crimea — The Times pic.twitter.com/tW4qn5l4pj
— War Monitor (@WarMonitors) February 9, 2023
Οι πύραυλοι Harpoon κοστίζουν περίπου 1,2 εκατομμύρια λίρες ο καθένας και έχουν μέγιστο βεληνεκές 150 μίλια.
Οι πύραυλοι Storm Shadow κοστίζουν περίπου 2,2 εκατομμύρια λίρες και μπορούν να βάλλουν στόχους έως και 350 μίλια μακριά, αν και οι τροποποιημένες εκδόσεις προς εξαγωγή έχουν σημαντικά μικρότερο βεληνεκές.
Πάντα κατά την Βρατανική εφημερίδα The Times, γίνονται τώρα συνομιλίες για να αποφασιστεί ακριβώς πόσοι βρετανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς θα μπορούσαν να σταλούν, παρά τις προηγούμενες ανησυχίες ότι η δυνατότητα της Ουκρανίας να εξαπολύσει πλήγματα μέσα στη Ρωσία θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση.
Οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν αμβλύνει τη στάση τους τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με την αποστολή επιθετικών όπλων και φαίνεται να έχουν αποδεχτεί τα επιχειρήματα του Κιέβου ότι η Κριμαία είναι κατεχόμενο έδαφος που αποτελεί νόμιμο στόχο.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ουσιαστικά διπλασίασε την εμβέλεια του ουκρανικού στρατού την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβάνοντας στο τελευταίο πακέτο αμερικανικής υποστήριξης βόμβες μικρής διαμέτρου (GLSDB), ικανές να πλήξουν στόχους 93 μίλια (σχεδόν 150 χιλιόμετρα) μακριά.
Μετά τη δωρεά των GLSDB, η Ουκρανία υποσχέθηκε να μην χτυπήσει στόχους στη Ρωσία, αλλά δεν απέκλεισε την Κριμαία.
Κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε έναν «συνασπισμό» δυτικών χωρών για το «πιο πρόσφατο» δώρο πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς. «Θα μας επιτρέψει να κάνουμε το κακό να αποσυρθεί εντελώς από τη χώρα μας καταστρέφοντας τις αεροπορικές του βάσεις βαθιά στα κατεχόμενα», είπε.
Ο Sidharth Kaushal του Royal United Services Institute, μιας αμυντικής δεξαμενής σκέψης, είπε ότι η Δύση έπρεπε να δώσει στην Ουκρανία όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας για να συνεχίσει να χτυπά ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών. Τους τελευταίους μήνες, οι στρατηγοί του Προέδρου Πούτιν άρχισαν να αποσύρουν τα κέντρα διοίκησης και τις αποθήκες όπλων τους πιο μακριά από την πρώτη γραμμή, αφού στοχοποιήθηκαν από Ουκρανούς χρησιμοποιώντας εκτοξευτές πυραύλων HIMARS των ΗΠΑ.
«Αυτό που θέλουμε είναι να τους δώσουμε κάτι που να πλήττει στόχους σε αυτό το βεληνεκές άνω των 100 χιλιομέτρων, αλλά όχι τόσο μακρινό ώστε να επιτρέπει χτυπήματα στη Ρωσία», πρόσθεσε ο Kaushal.
Κατά τον ίδιο αναλυτή, οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι Harpoon, οι οποίοι έχουν ήδη δοθεί στην Ουκρανία από τη Δανία και χρησιμοποιήθηκαν για να βυθίσουν το Moskva, τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, θα μπορούσαν να προσαρμοστούν ώστε να εκτοξεύονται από φορτηγά, αν και θα ήταν λιγότερο ακριβείς όταν επιτίθενται σε επίγειους στόχους.
Είπε ότι θα ήταν επίσης δυνατή η εκτόξευση πυραύλων Storm Shadow από το έδαφος, αλλά ήταν πιο πιθανό να τοποθετηθούν σε ουκρανικά αεροσκάφη.