Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως το αίτημα που φέρεται να υπέβαλε η Ουκρανία για την προμήθεια συστημάτων αντιαεροπορικών πυραύλων THAAD από τις Ηνωμένες Πολιτείες συνιστά «πρόκληση» και πως αν εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο τέτοιων προμηθειών θα είναι ένα εμπόδιο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ σχολίαζε μια πληροφορία σε ρωσικά ΜΜΕ σύμφωνα με την οποία το Κίεβο έκανε το αίτημα και είπε, σύμφωνα πάντα με το RIA, πως αν η Ουάσινγκτον εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να παράσχει τέτοια συστήματα, αυτό θα μείωνε τις πιθανότητες μιας πολιτικής διπλωματικής επίλυσης της αντιπαράθεσης για την Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, σε άλλες δηλώσεις, ένα άλλος υφυπουργός Εξωτερικών, ο Αλεξάντερ Πανκίν είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, πως η Μόσχα ελπίζει πως οι εντάσεις για την Ουκρανία και τις απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας από τη Δύση θα επιλυθούν με διπλωματικό τρόπο.
Γιατί η Ρωσία φοβάται τα συστήματα THAAD
Το σύστημα πυραυλικής αεροπορικής άμυνας THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από εχθρικές εισερχόμενες απειλές, όπως τακτικά βαλλιστικά βλήματα ή και πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειες, μέχρι 200 χιλιόμετρα και σε υψόμετρο 150 χιλιομέτρων, γεγονός που το καθιστά ικανό να αναχαιτίζει τόσο εξω-ατμοσφαιρικούς όσο και ενδο-ατμοσφαιρικούς πυραύλους.
Το σύστημα THAAD είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στο να αντιμετωπίζει μεγάλο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων, χρησιμοποιώντας τεχνολογία hit-to-kill, ενώ αξίζει να σημειωθεί ο μεγάλος βαθμός διαλειτουργικότητας του συστήματος με άλλα Συστήματα Βαλλιστικής Πυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ (BMDS), όπως οι Patriot / PAC-3.
Για τους παραπάνω λόγους, είναι ο «εφιάλτης» των Ρώσων, διότι συνιστά μια αντιπαυραυλική «ασπίδα» υψηλής ισχύος και αποτελεσματικότητας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει τακτικά βαλλιστικά πυραυλικά συστήματα τύπου Iskander στη Λευκορωσία, τα οποία μπορούν να πλήξουν θέσεις και στόχους στο ουκρανικό έδαφος.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ