THAAD: Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη τελική απόφαση για την ανάπτυξη του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στο Ισραήλ

Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη τελική απόφαση για την ανάπτυξη του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στο Ισραήλ, τονίζουν νέα δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, σε αντίθεση με άλλα δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ που ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποφασίσει την ανάπτυξη του συστήματος αυτού.

Συγκεκριμένα, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla και το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, μετέδωσαν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη τελική απόφαση για το αν θα αναπτύξουν το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα THAAD στο Ισραήλ.

Νωρίτερα, το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 και ο ισραηλινός ραδιοφωνικός σταθμός του στρατού, ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν στο Ισραήλ το THAAD, το οποίο και θα χειρίζονται Αμερικανοί στρατιώτες.

Οι πληροφορίες για την ανάπτυξη συστήματος THAAD στο Ισραήλ έρχονται μετά την αποκάλυψη πως κατά την πρόσφατη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ επλήγη σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας που βρισκόταν στην αεροπορική βάση Νεβατίμ.


Παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι δεν είχε ληφθεί ακόμη απόφαση σχετικά με την ανάπτυξη μιας συστοιχίας THAAD στο Ισραήλ, ένα στρατηγικό αεροσκάφος C-5 «Galaxy» της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας από το Πόρτσμουθ έφτασε χθες 12/10/2024 το βράδυ σε αεροπορική βάση της Ιορδανίας, μεταφέροντας πιθανότατα εξοπλισμό για άμυνα έναντι νέας πιθανής ιρανικής επίθεσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Με πληροφορίες από Times of Israel