THAAD: H Σαουδική Αραβία θα κατασκευάζει εξαρτήματα του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος

Εκτοξευτές του συστήματος THAAD κατά την διαδικασία εκφόρτωσης από αεροσκάφος.

Η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin υπέγραψε συμφωνίες με εταιρείες στη Σαουδική Αραβία για την κατασκευή εξαρτημάτων του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή εναντίον οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Οι συμβάσεις για το σύστημα THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) θα ενισχύσουν τις κατασκευαστικές ικανότητες στη Σαουδική Αραβία και θα μεταφέρουν τεχνογνωσία για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, αναφέρει η ανακοίνωση της Lockheed Martin. Η συμφωνία ανακοινώθηκε στο περιθώριο του World Defense Show 2024, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ριάντ.

Η κρατική Σαουδική Αραβική Στρατιωτική Βιομηχανία (SAMI) υπέγραψε 11 συμφωνίες στην εκδήλωση, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Αν και δεν είναι γνωστός ο αριθμός των πλατφορμών THAAD που θα παραχθούν στη Σ.Αραβία, αξιωματούχος της Lockheed Martin διαβεβαίωσε ότι η ποσότητα που θα κατασκευαστεί θα είναι «σημαντική» και «θα κρατήσει απασχολημένα τα εργοστάσια της Σαουδικής Αραβίας για πολλά χρόνια».

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε για πρώτη φορά τη συμφωνία για την μεταφορά THAAD στη Σαουδική Αραβία, με κόστος 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 2017, η οποία κάλυπτε την προμήθεια 44 εκτοξευτών και 360 πυραύλων. Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε να υποστηρίζει τους Σαουδάραβες για την αντιμετώπιση των απειλών βαλλιστικών πυραύλων, ειδικότερα από τους Χούθι, καθώς η Σαουδική Αραβία ηγείται του συνασπισμού που μάχεται τους αντάρτες στην Υεμένη.

Οι κύριοι εταίροι της συμφωνίας της Lockheed Martin που θα λάβουν υπερ-συμβάσεις περιλαμβάνουν τη Middle East Propulsion Company (MEPC) και την Arabian International Company (AIC).

Το σύστημα πυραυλικής αεροπορικής άμυνας THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από εχθρικές εισερχόμενες απειλές, όπως τακτικά βαλλιστικά βλήματα ή και πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειες, μέχρι 200 χιλιόμετρα και σε υψόμετρο 150 χιλιομέτρων, γεγονός που το καθιστά ικανό να αναχαιτίζει τόσο εξω-ατμοσφαιρικούς όσο και ενδο-ατμοσφαιρικούς πυραύλους.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου