Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. έστειλαν στο Ισραήλ για πρώτη φορά αποφυλακτήρες και άλλα εξαρτήματα του βαλλιστικού πυραυλικού συστήματος Υψηλού Υψόμετρου, ή THAAD, στο Ισραήλ.
Η ενέργεια αυτή γίνεται τη στιγμή που και οι δύο χώρες έχουν επικρίνει ιδιαίτερα τα πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά αντικατοπτρίζει επίσης ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει τεθεί σε εφαρμογή για περισσότερο από μια δεκαετία.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει ένα πλήρες σύστημα THAAD στο Ισραήλ. Το THAAD μπορεί να περιλαμβάνει έως και εννέα εκτοξευτήρες – μεταφορείς, εκ των οποίων ο καθένας μεταφέρει οκτώ αναχαιτιστές σε ετοιμότητα, καθώς και ένα ραντάρ Α / ΤΡΥ-2 μεγάλης εμβέλειας, ένα κινητό κέντρο ελέγχου και ελέγχου και διάφορους υποστηρικτικούς εξοπλισμούς.
Επιπλέον αποφυλακτήρες θα μπορούν επίσης να είναι διαθέσιμοι για να φορτώσουν εκ νέου τους εκτοξευτές κατά τη διάρκεια της μάχης.
Παράλληλα, η εγκατάσταση αυτού του εξοπλισμού προσφέρει την ευκαιρία να αξιολογηθεί ολόκληρη η διαδικασία συσκευασίας του συστήματος, η γρήγορη μεταφορά του στο Ισραήλ, η εκφόρτωσή του, η τοποθέτησή του και η σύνδεσή του με το ολοκληρωμένο δίκτυο άμυνας του Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF).
Σε ένα πραγματικό περιστατικό, το σχέδιο θα ήταν να αυξήσει τις ισραηλινές δυνατότητες βαλλιστικών πυραυλικών αμυντικών.
Το γυμνάσιο αυτό ευθυγραμμίζεται επίσης με την πρόσφατη ανασκόπηση πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, την οποία δημοσίευσε το Πεντάγωνο τον Ιανουάριο του 2019 και τονίζει ιδιαίτερα τη συνεργασία με περιφερειακούς συμμάχους, όπως το Ισραήλ.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν τη ισχυρή εταιρική σχέση για την πυραυλική άμυνα με το Ισραήλ, υποστηριζόμενη από ένα νέο Μνημόνιο Συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ », αναφέρει η αμερικανική Αναθεώρηση της Πυραυλικής Άμυνας.
«Χρησιμοποιώντας διάφορες ευκαιρίες διενέργειας διμερών ασκήσεων οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ συνεχίζουν να βελτιώνουν την ικανότητά τους να συνεργάζονται επιχειρησιακά για την αντιμετώπιση των απειλών από επιθετικούς πυραύλους στην περιοχή».
Αν και το Ισραήλ αντιμετωπίζει την απειλή των πυραύλων, καθώς και των μη κατευθυνόμενων πυραύλων πυροβολικού, από διάφορους περιφερειακούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος του συριακού δικτάτορα Μπασάρ Αλ Ασάντ, των δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν και το Ιράν στη Συρία και του μαχητικού κινήματος του Λιβάνου Χεζμπολάχ, οι μεγαλύτερες ανησυχίες είναι το οπλοστάσιο διεύρυνσης του βαλλιστικού πυραύλου του Ιράν.
«Ένα από τα βασικά εργαλεία του Ιράν για εξαναγκασμό και προβολή δυνάμεων είναι το πυραυλικό οπλοστάσιο, το οποίο βαίνει αυξανόμενο, καθώς και από αύξηση της ακρίβειας, της εμβέλειας και της θνησιμότητας», προειδοποίησε η αναθεώρηση της Πυραυλικής Άμυνας.
Έτσι, ενώ ο στρατός των Η.Π.Α. και ο IDF επιμένουν ότι η ανάπτυξη του THAAD δεν σχετίζεται με κανένα συγκεκριμένο γεγονός, είναι δύσκολο να μην το δούμε ως ένα αποφασιστικό μήνυμα στο Ιράν.
Τον Ιανουάριο του 2019, οι ιρανικές αρχές προσπάθησαν και απέτυχαν να εκτοξεύσουν ένα δορυφόρο σε τροχιά σε μια δοκιμασία που οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ αμφισβήτησαν ως κάλυψη των προσπαθειών ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων.
Τον επόμενο μήνα, οι New York Times ανέφεραν, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές, ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε επανεκκινήσει μια λαθραία προσπάθεια να σαμποτάρει ιρανικά πυραυλικά προγράμματα.
Γενικότερα, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει σκληρύνει αισθητά τη στάση του απέναντι στο Ιράν έχοντας επαναφέρει παράλληλα και τις οικονομικές κυρώσεις αλλά και αποχωρώντας από το εμπορικό deal που είχε υπογράψει η Ριάντ με την κυβέρνηση Ομπάμα.
Ένα από τα κύρια σημεία της συμφωνίας που έχει στηλιτεύσει ο τωρινός Πρόεδρος είναι ότι η συμφωνία αυτή δεν προέβλεπε τίποτα σχετικά με τα πυραυλικά σχέδια του Ιράν.
Την ίδια στιγμή, το ίδιο το Ιράν έχει εμφανιστεί ιδιαίτερα πρόθυμο να εφαρμόσει τα πυραυλικά του σχέδια σε πραγματικές μάχες όπως είδαμε να συμβαίνει κατά κόρον στη Συρία τα τελευταία χρόνια.
Δείτε βίντεο:
Πηγή: The Drive