Η Turkish Aerospace Industries, η εταιρεία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του «εθνικού μαχητικού πέμπτης γενιάς» τύπου TF-X της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την κατασκευή εγκατάστασης, η οποία θα ειδικεύεται στην δοκιμή της ραδιοδιατομής (RCS) του αεροσκάφους. Μάλιστα, οι Τούρκοι τόνισαν ότι η συγκεκριμένα υποδομή, όπου θα διεξάγονται οι δοκιμές, θα είναι «η μεγαλύτερη του είδους της στην Τουρκία» καθώς επίσης «η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο σε χωρητικότητα», ενώ η έναρξη λειτουργίας της υπολογίζεται από τον Απρίλιο του 2024.
Σε αυτή την εγκατάσταση θα εξετάζεται η ραδιοδιατομή (γνωστή ως RCS – Radar Cross Section) του TF-X, δηλαδή ένα μέτρο που υπολογίζει το πόσο ανιχνεύσιμο είναι ένα αντικείμενο ή μια πλατφόρμα από τα ραντάρ και αποτελεί βασικό στοιχείο για τον χαρακτηρισμό ενός αεροσκάφους ως «stealth».
Ο στόχος της TAI
Έτσι, οι Τούρκοι σκοπεύουν να κατασκευάσουν την υποδομή που θα τους επιτρέψει να δοκιμάσουν τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού του μαχητικού, να αναλύσουν τα δεδομένα και κατ’ επέκταση να επιδιώξουν την μικρότερη δυνατή ραδιοδιατομή του TF-X, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό επί του παρόντος το πόσο επιτυχημένοι θα είναι σε αυτόν τον τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε επίσημα έναν διαγωνισμό για την τοπική ανάπτυξη ενός κινητήρα turbofan που θα τροφοδοτεί το TF-X. Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) εξέδωσε τον Ιούνιο αίτημα για προτάσεις, καλώντας πιθανούς πλειοδότες για το πρόγραμμα. Η SSB είπε ότι δύο Τούρκοι κατασκευαστές κινητήρων, η Tusas Engine Industries και η TRMotor, απάντησαν στο αίτημα (RFP).
Υπενθυμίζεται ότι το «εθνικό μαχητικό» τύπου TF-X αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας καθώς η Άγκυρα επιθυμεί την ανάπτυξη ενός stealth αεροσκάφους πέμπτης γενιάς που θα διαθέτει παρόμοια χαρακτηριστικά με τα αμερικανικά F-35 και που θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα μαχητικά F-16 κατά την διάρκεια της δεκαετίας 2030. Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων αναμένεται να παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 2023 και να πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση το 2026.
Φωτογραφία αρχείου Reuters