Tempest: Βρετανία και Ιταλία σχεδιάζουν το μαχητικό του μέλλοντος [pic]

Η Ιταλία εντάχθηκε στο σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου για την ανάπτυξη του μαχητικού Tempest «έκτης γενιάς» ως μέρος ενός ευρύτερου αμυντικού συντονισμού τριών ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Η Ιταλία υπέγραψε την Τρίτη την Επιστολή Προθέσεως (Letter of Intent – LoI) για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα μαχητικού επόμενης γενιάς Tempest, στα πλαίσια της αμυντικής έκθεσης «DSEI 2019» που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

Την υπογραφή της συμφωνίας χαιρετίζει ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Lorenzo Guerini, με το μήνυμα του υπουργείου να τονίζει τη «σημαντική εταιρική σχέση» της Ιταλίας και της Βρετανίας στον τομέα της αεροδιαστημικής.

Αναλυτικά η δήλωση του Ιταλού  υπουργού Άμυνας:

«Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε χάρη στην πίστη μας για την έκβαση του συγκεκριμένου έργου, επιβεβαιώνοντας κατ’αυτο τον τρόπο την αριστεία της ιταλικής αμυντικής βιομηχανίας, το μέλλον ανήκει στα ευρωπαϊκά μαχητικά».

Κατά την συν υπογραφή στο εξοπλιστικό προγραμμα του Tempest, η Ιταλία εντάσσεται σαν η τρίτη χώρα, μαζί με την Σουηδία και τη Βρετανία, στη διεθνής συμφωνία.  Το Σκανδιναβικό έθνος υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης τον Ιούνιο για να συνεργαστεί με την Team Tempest στην ανάπτυξη των μελλοντικών τεχνολογιών αεράμυνας, παρόλα αυτά η Σουηδία δεν έχει ακόμη προσχωρήσει επισήμως στο πρόγραμμα αναμένοντας μια εθνική απόφαση που θα ληφθεί το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Η Ιταλία είχε δείξει εξ αρχής ενδιαφέρον για το Tempest, αλλά ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε επίσημα αποφασίσει για το θέμα. Η ένταξη της Ρώμης στο πρόγραμμα είναι ωφέλιμη για την πολεμική της βιομηχανία και πιο ειδικά τη Leonardo, που λειτουργεί 7 εργοστάσια στη Βρετανία. Αρκετοί πολιτικοί, αναλυτές, ακόμη και ο αρχηγός της Ιταλικής Αεροπορίας είχαν ζητήσει από την ιταλική κυβέρνηση να ενταχθεί στο Tempest ή το FCAS, «διότι η Ιταλία δεν αντέχει να μείνει εκτός». Μετά τη σχετική υπογραφή, τεχνικές επιτροπές από τις δύο χώρες θα αρχίσουν το διάλογο για την πορεία του προγράμματος.

Πηγή: Janes