Τελική δοκιμή για τη φρεγάτα «ΨΑΡΑ»: Τα νέα δεδομένα για την αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα

*Tου Κώστα Σαρικά

Την τελευταία εν πλω δοκιμή αναμένεται να πραγματοποιήσει τα επόμενα 24ωρα η φρεγάτα «ΨΑΡΑ», η οποία σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Πολεμικού Ναυτικού πρόκειται να αντικαταστήσει την φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στην Ευρωπαική Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. To πλοίο προετοιμάζεται εδώ και αρκετές εβδομάδες ώστε όλα να είναι έτοιμα πριν από τον απόπλου για την δύσκολη και εξαιρετικά απαιτητική αποστολή, όπως αποδείχθηκε ήδη από τη συμμετοχή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην αρμάδα της Ευρωπαικής Ένωσης.

Στην φρεγάτα «ΨΑΡΑ» ήδη έχει τοποθετηθεί νέο ακόμη σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου πιο προηγμένο από αυτό με το οποίο εξοπλίστηκε η «ΥΔΡΑ», ενώ πραγματοποιήθηκαν εντατικές εργασίες συντήρησης όλων των μηχανολογικών και ηλεκτρονικών συστημάτων του πλοίου. Στην εν πλω τελική δοκιμή αναμένεται να ελεγχθούν και τα οπλικά συστήματα με χρήση πραγματικών πυρών, μεταξύ των οποίων και το πυροβόλο των 5 ιντσών το οποίο αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό απέναντι στα drones των Χούθι. Η κατάρριψη ενός από αυτά και η αποτροπή προσέγγισης άλλων έπειτα από σφοδρά πυρά έδωσαν στο πλήρωμα το «βάπτισμα του πυρός» σε μια πραγματική επιχείρηση με υπαρκτό εχθρό. Και πρόσθεσαν στα Στελέχη του Στόλου πολύτιμες εμπειρίες τις οποίες δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποκομίσουν από την απαιτητική εκπαίδευση που είχαν λάβει έως τώρα.

Στη φρεγάτα «ΨΑΡΑ» αναμένεται επιπλέον να τοποθετηθούν τα ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνίας αλλά και όσα δίνουν εικόνα των επιχειρήσεων και των απειλών σε πραγματικό χρόνο, τα οποία διέθεσαν οι Σύμμαχοι και χρησιμοποιούσε η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» από την πρώτη στιγμή που συμμετείχε στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ».

Όσα έγιναν τις 100 ημέρες συμμετοχής της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ευρωπαική επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν αποτελούν σαφώς πολύτιμο οδηγό για την αποστολή του δεύτερου ελληνικού πλοίου στην ίδια περιοχή. Το Αρχηγείο Στόλου διαθέτει πλήρη και αναλυτική εικόνα για το επιχειρησιακό περιβάλλον, για όλα τα συμβάντα τα οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει η «ΥΔΡΑ» που αφορούν τις επιθέσεις των Χούθι είτε με μη επανδρωμένα οπλισμένα και μη UAV είτε με βαλλιστικούς ή ακόμα και με αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Με κορυφαία περιστατικά την κατάρριψη ενός drone, την αποτροπή αρκετών ακόμη αλλά και την πτώση σε κοντινή απόσταση από το πλοίο πιθανότατα αντιπλοϊκού ή βαλλιστικού πυραύλου των Χούθι χωρίς να προκληθεί πάντως το παραμικρό πρόβλημα στη φρεγάτα. Περιστατικό το οποίο θεωρείται ότι αποτέλεσε την μεγαλύτερη απειλή για τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ», η οποία συνόδευε εμπορικό πλοίο σε μια από τις πλέον επικίνδυνες περιοχές του Κόλπου του Άντεν, κοντά στα στενά του Bab Al Mandab.

Tο γεγονός ότι ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα ανταποκρίθηκαν με απόλυτη επιτυχία και πλήρη επαγγελματισμό σε όλες τις αποστολές συνοδείας και χρησιμοποίησαν στο έπακρο όλες τις δυνατότητες του πλοίου δεν αμφισβητείται. Όμως δεν αμφισβητείται και η παλαιότητα όλων των συστημάτων της «ΥΔΡΑ» και κυρίως των αισθητήρων της. Όλα τα Συμμαχικά πλοία που αναλαμβάνουν ίδιες αποστολές στην περιοχή υπερτερούν σαφώς έναντι της ελληνικής φρεγάτας σε όλα τους τα συστήματα και κυρίως στα ηλεκτρονικά και στον οπλισμό. Αυτό καταδεικνύει για μια ακόμη φορά την ανάγκη τόσο εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ όσο κυρίως απόκτησης καινούργιων Μονάδων Επιφανείας, πέραν των τριών φρεγατών Belharra.

Το Ναυτικό Επιτελείο φυσικά γνωρίζει άριστα τις δυνατότητες των φρεγατών MEKO αλλά και τις απειλές όπως και η πολιτική ηγεσία η οποία έχει λάβει πλήρη ενημέρωση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψη του στη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» ενώ βρισκόταν εν πλω στον Κόλπο του Άντεν έκανε λόγο για αποστολή σε «ζώνη κινδύνου». Έως και σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, δεν έχει αλλάξει κάτι στην απόφαση για συμμετοχή ελληνικού πλοίου στην Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ». Κατά συνέπεια και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» αναμένεται να αποπλεύσει πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα για την Ερυθρά Θάλασσα εκτός και εάν μέσα στις επόμενες ημέρες επανεξεταστεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο η συμμετοχή στην Επιχείρηση.