*Του Κώστα Σαρικά
Σε τελική απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών MEKO κλάσης «ΥΔΡΑ» φαίνεται ότι καταλήγει το Ναυτικό Επιτελείο, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Το «πακέτο» αναβάθμισης, το οποίο θα επιλεγεί και για τις τέσσερις Μονάδες του Στόλου, αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές του 2025, καθώς θα περιλαμβάνεται στον συνολικό σχεδιασμό για το εξοπλιστικό πρόγραμμα και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ήδη, το Πολεμικό Ναυτικό έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία TKMS – Thales Netherlands έχει στα χέρια του έναν πλήρη φάκελο με τις προτάσεις που αφορούν ξεχωριστά «πακέτα» εκσυγχρονισμού, τα οποία ανάλογα με τα συστήματα που περιέχουν φτάνουν ακόμα και το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Πολιτική ηγεσία και Ναυτικό Επιτελείο έχουν «ακτινογραφήσει» με κάθε λεπτομέρεια όλες τις προτάσεις και κοστολογήσει με ακρίβεια κάθε σύστημα που περιέχουν. Παράλληλα, έχουν προχωρήσει και σε πλήρη κοστολόγηση των εργασιών, οι οποίες θα απαιτηθούν στο ναυπηγείο επιλογής της κοινοπραξίας. Επιπλέον, έχουν εστιάσει και στο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του προγράμματος που αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την σύναψη της συμφωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, ειλημμένη απόφαση αποτελεί ο εκσυγχρονισμός και των τεσσάρων φρεγατών στα ηλεκτρονικά τους συστήματα και στους αισθητήρες, ώστε τα πλοία να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις επιχειρησιακές απαιτήσεις που προκύπτουν στο σύγχρονο περιβάλλον πολλαπλών απειλών κυρίως από τον αέρα.
Το «πακέτο» εκσυγχρονισμού των ηλεκτρονικών συστημάτων και των αισθητήρων των MEKO κοστολογείται συνολικά και για τα τέσσερα πλοία περίπου στα 250 εκατομμύρια ευρώ. Περιλαμβάνει το Τακτικό Σύστημα Μάχης με το Tacticos Block II, την πλέον σύγχρονη δηλαδή έκδοση του συστήματος που ήδη χρησιμοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό στις πυραυλακάτους Super Vita.
Όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr, το κόστος του συγκεκριμένου συστήματος για κάθε πλοίο αγγίζει τα 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 10 εκατομμύρια ευρώ είναι το κόστος για κάθε ραντάρ NS-110, επίσης της εταιρείας Thales. Στο συνολικό «πακέτο» εκσυγχρονισμού των ηλεκτρονικών περιλαμβάνονται αισθητήρες, συστήματα επικοινωνιών και άλλα συστήματα που αυξάνουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των πλοίων με έμφαση στον δικτυοκεντρικό πόλεμο και τη συνεργασία με άλλα οπλικά συστήματα.
Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η απόφαση για τοποθέτηση και στις τέσσερις φρεγάτες MEKO του «made in Greece» ESM Συστήματος Ηλεκτρονικού Πολέμου «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ». Το σύστημα κατασκευάζεται από την ΕΑΒ και ήδη έχει δοκιμαστεί με επιτυχία από τις φρεγάτες «ΥΔΡΑ» και «ΨΑΡΑ» στην Επιχείρηση «ASPIDES», ενώ έχει τοποθετηθεί και στη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», η οποία ήδη επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η αναβάθμιση του πυροβόλου MK45 των 5 ιντσών θα αποτελέσει ξεχωριστό υποπρόγραμμα κόστους 37 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr, για να ακολουθήσει η αναβάθμιση των συστημάτων εγγύς προστασίας Phalanx.
Στις προτάσεις της κοινοπραξίας TKMS – Thales Netherlands το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αφορά τα μηχανολογικά συστήματα, που προτείνονται μαζί με τις εργασίες που προβλέπονται. Αυτά τα συστήματα είναι που εκτινάσσουν κατακόρυφα το κόστος.
Με αυτά τα δεδομένα, η άποψη που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι να επιλεγεί ένα ολοκληρωμένο «πακέτο» εκσυγχρονισμού των ηλεκτρονικών και αισθητήρων και τον εκσυγχρονισμό των μηχανολογικών να αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο άλλωστε διαθέτει την τεχνογνωσία να προχωρήσει μόνο του σε μηχανολογικές εργασίες και τοποθέτηση καινούργιων συστημάτων.
Με αυτόν τον τρόπο το συνολικό κόστος του προγράμματος εκτιμάται ότι θα πέσει ακόμα και κάτω από τα 500 εκ., ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για τον εκσυγχρονισμό τόσο των τεσσάρων υποβρυχίων 214 κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» όσο και των πυραυλακάτων Super Vita κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ».