Tejas: Η Βραζιλία εξετάζει τα ινδικά μαχητικά αεροσκάφη ως «αντικαταστάτες» των F-5

Το εγχώριας κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος τύπου Tejas της Ινδίας φαίνεται ότι έχει «μπει στο στόχαστρο» της Βραζιλίας, ως ο πιθανός αντικαταστάτης των παλιών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-5Ε της βραζιλιάνικης Πολεμικής Αεροπορίας, όπως αναφέρουν ινδικά μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα, ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Βραζιλίας συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Ινδό ομόλογό του, το Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού αλλά και με άλλους κορυφαίους αξιωματούχους της ινδικής αμυντικής βιομηχανίας, για να συζητήσουν προγράμματα ανάπτυξης και προμηθειών στρατιωτικών εξοπλισμών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκαν τα ινδικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tejas αλλά και τα βραζιλιάνικα μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-390 Millennium, αλλά και πιθανές συνεργασίες σε οπλικά συστήματα, ελικόπτερα, drones και δορυφόρους. Ο Βραζιλιάνος Α/ΓΕΑ ξεκαθάρισε ότι βάσει νομοθεσίας η χώρα του πρέπει να έχει έως τρεις διαφορετικούς τύπους μαχητικών αεροσκαφών.

Επί του παρόντος έχουν σε υπηρεσία μαχητικά αεροσκάφη τύπου Gripen-E και F-5E και με την απόσυρση των τελευταίων έως το 2030 δημιουργείται ένα «κενό», το οποίο θα μπορούσε δυνητικά να καλύψει το Tejas. Το πρόγραμμα ανάπτυξης του δελταπτέρυγου ινδικού μαχητικού αεροσκάφος ξεκίνησε την δεκαετία του 1980 με στόχο την αντικατάσταση των MiG-21 της IAF.

Η πρώτη πτήση πραγματοποιήθηκε το 2001 και τελικά το Tejas τέθηκε σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία το 2015 στην έκδοση Mk1. Πλέον αναπτύσσονται νέες πιο πρόσφατες διαμορφώσεις, όπως το Tejas Mk.1A που διαθέτει ραντάρ AESA, προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αυτοπροστασίας αλλά και το Tejas Mk.2 το οποίο θα διαθέτει ισχυρότερο κινητήρα και βελτιωμένα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά που θα του επιτρέπουν να εξοπλίζεται με περισσότερα και πιο σύγχρονα πυρομαχικά.

Είναι το πιο ελαφρύ υπερηχητικό, μονοκινητήριο μαχητικό 4++ γενιάς και στην έκδοση Mk.1A μπορεί να φτάσει ταχύτητες 1.8 Mach. Έχει εννέα εξωτερικούς φορείς (hardpoints) για πυραύλους αέρος – αέρος, αέρος – εδάφους αλλά και για κατευθυνόμενες βόμβες, ενώ ακόμα διαθέτει ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών για να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα αποστολών.

Με πληροφορίες από Times Now / Army Recognition